PŘEHLEDNĚ: Nižší valorizace, přísnější odchod do penze. Důchody čekají obří změny

Starší muž s notebookem v práci

Proč je nutná důchodová reforma? Vysvětlil reportér Jan Socha

Po několika dnech táhlých opozičních obstrukcí se vládní pětikoalici podařilo prosadit změny v důchodech. Dojde především na přísnější pravidla u předčasných odchodů do penzí a nižší valorizace. Naprostá většina změn by měla být účinná podle představ kabinetu už od letošního září. Podívejte se, jaké další úpravy čekají penzijní systém.

Důvodem reforem je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) fakt, že současný systém nastavení penzí není udržitelný a životní úroveň seniorů by v budoucnu rapidně klesla. Že se s nastavením důchodového systému musí něco provést, dokazuje i jeho financování.

Hranice věku odchodu do důchodu

Odchod do penze je jednou z hlavních otázek, se kterou se ministerstvo práce a sociálních věcí vypořádává. Podle Jurečky by měli Češi trávit v průměru 21,5 roku na odpočinku. Proto by se hranice odchodu do důchodu měla odvíjet od délky dožití.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobrá zpráva pro samoživitele. Vláda prodloužila dobu náhradního výživného

Jeden z návrhů hovoří o tom, že by se parametry hranice odchodu do důchodu posuzovala každých pět let podle kvality života. Konkrétně se počítá s tím, že současní padesátníci by odešli do důchodu v 66 letech, dnešní čtyřicátníci v 67 letech a třicátníci v 68 letech.

Do důchodové reformy by se také měla promítnout doba, kdy lidé začnou pracovat. „Je třeba odlišit člověka, který nastoupí na trh práce v 18 a bude například i vykonávat náročnou profesi, od vysokoškolského studenta, který se na něj dostane ve 25 letech. Jak dlouho člověk pracuje a jak dlouho odvádí pojistné, to jsou další parametry, které do reformy chci promítnout. Nebude tedy žádná jednotná hranice, která by byla pro všechny stejná,“ uvedl už dříve Jurečka.

Předčasný odchod do důchodu

Předčasný odchod do penze souvisí s posunutím hranice odchodu do důchodu. Návrh reaguje i na vlnu žádostí o předčasný důchod, které se vyrojily v minulém roce kvůli výhodným podmínkám. To se ale bude měnit. Podle ministra by se o předčasnou penzi měli hlásit jenom lidé pracující v náročných profesích, a to nejdříve tři roky před řádným odchodem do důchodu.

Na koaliční úrovni by navíc mělo být dohodnuté, že před žádostí o předčasný důchod by lidé měli mít odpracováno nejméně 40 let. Pokud někdo pracuje v náročných profesích od svých 18 či 19 let, neměl by pro něj být problém tuto podmínku splnit, slíbil Jurečka.

„Zkracuje se doba pro předčasný důchod z pěti let na tři roky. Upravuje se koeficient krácení, zvyšuje se podmínka pro počet pojistných let na 40. Připomínám jenom to, a je to důležité, že starobní důchodci odchází do řádných důchodů a mají odpracováno průměrně 44,5 roku pojistné doby,“ zmínil ministr.

Nutná doba pojištění

Parametry důchodové reformy ministr probíral i se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů. Z jednání vyplynulo, že by se mohla změnit i nutná doba pro důchodové pojištění. Před pěti lety se zavedlo, že je nutné jej mít minimálně 35 let, podle nového návrhu by se hranice snížila na 25 let.

Změna u valorizací

Velký rozruch dříve vyvolal i návrh na úpravu valorizací. Zejména mimořádné valorizace zatěžují státní rozpočet ve chvíli, kdy je vysoká inflace a výše důchodů se mění i několikrát do roka. To bylo dobře patrné v minulém roce, kdy se k jedné řádné valorizaci na začátku roku přidaly i tři mimořádné.

„Důchody i v příštích letech porostou. Budou nově řádně valorizovány plně o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd. K úpravám mimořádných valorizací přistupujeme proto, že současný princip dlouhodobě zvyšuje nadprůměrné důchody a rozevírají se nůžky mezi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými seniory,“ řekl Jurečka.

Vládní návrh také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Příspěvek by se skládal ze dvou částí, jednu polovinu by tvořila fixní částka a druhou zvýšení procentní výměry.

„Pokud jde o valorizace, tady chci jednoznačně odmítnout lež, která zaznívá především z řad mých opozičních kolegů ve Sněmovně, kteří říkají, že budeme někomu krátit nebo snižovat jejich důchody. To je naprostý nesmysl, je to nepravda,“ uvedl před novináři ministr práce a sociálních věcí.

Jak probíhalo jednání poslanců o důchodech? Na to se můžete podívat v reportáži níže

Tagy: