Vedro v Česku nemá slitování. Seniorka zkolabovala na túře, experti varují i před frontami

Seniorka v parku zkolabovala

Jak senioři prožívají vedra?

Je známou pravdou, že extrémní teploty nejvíce ohrožují malé děti a seniory. Lidé už jsou ale poučenější a většinou se snaží dodržovat alespoň pitný režim. V ojedinělých případech přesto může mít přehřátí i fatální následky. Že turistika v těchto dnech skutečně není rozumný nápad, potvrzuje případ 86leté seniorky, která si vyšla s kamarádkou na túru a zkolabovala.

„Seniorka se s partou kamarádů vydala na dvanáctikilometrový pochod v přímém slunci a měla zdravotní obtíže právě s přehřátím a dehydratací a s vyššími teplotami,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Zdravotníci nejen v jižních Čechách, ale také na Zlínsku, Ústecku nebo na Vysočině zaznamenávají s aktuálním počasím vyšší počet výjezdů ke kolapsům z horka. Vždy je to stejné – lidé podcení počasí a přecení své síly. „Při těchto teplotách jsou opravdu náročné i běžné činnosti, jako je stání ve frontách, práce na zahrádce, jít na nákup, jít k lékaři,“ vysvětlila mluvčí.

Problémy s horkem pociťuje i bývalá učitelka Zdeňka Machovcová z Českých Budějovic. Třiaosmdesátnice teď svůj čas více tráví ve stínu, větrá přes noc a jako ochranu proti slunci si pořídila slaměný klobouk. Uvědomuje si totiž rizika, která na lidi číhají. „Když se ocitneme nečekaně na takovém vysokém dávkování toho horka a toho slunka, tak to je hlavně u nás starých lidí hodně nebezpečné, takže je třeba, abychom měli rozum,“ popsala.

Pravidelný pitný režim, klimatizace a bez náročných aktivit. Takto vypadá provoz při tropech v domovech seniorů. „Vycházíme ráno kolem deváté hodiny ven a za hodinu se vracíme,“ popsala jedna z klientek domova důchodců. „Přišla rodina a v dobré víře chtěla vzít toho klienta na procházku a udělalo se mu nevolno,“ popsala další případ komplikací ředitelka Domova pro seniory Hvízdal Simona Žigová.

A jak pomoci někomu, komu se venku v těchto vedrech udělá špatně? Když uvidíte člověka, kterému z horka ubývají síly, pomůžete mu mokrým obkladem na čelo a týl, douškem koly a hlavně odpočinkem ve stínu.

Tagy: