Vražda na Českolipsku: Uříznout nohy jsem mu musela, šokovala žena. Dostala 12 let

Seniorka zavraždila svého manžela a jeho tělo následně rozřezala a spálila na zahradě své chalupy.

Trest pro seniorku, která rozřezala a spálila manžela

Dvanáct let za mřížemi. Takový trest uložil v pondělí soud seniorce, která měla 5. srpna 2021 zavraždit svého manžela a jeho tělo následně rozřezat a spálit na zahradě své chalupy na Českolipsku. Verdikt ještě není pravomocný. Případ vejde podle expertů do historie české kriminalistiky.

Obžalovaná šestasedmdesátiletá žena přijela taxíkem až před budovu soudu, s hlavou zahalenou šátkem a s obličejem zakrytým rouškou. Z auta jí museli pomoci vystoupit příslušníci justiční stráže, chodí s velkými obtížemi. Před soudem přiznala svou vinu.

Podle obžaloby žena svého muže usmrtila 5. srpna 2021. V okamžiku, kdy k ní stál zády, ho udeřila dvakrát topůrkem sekyry do hlavy. Muž zranění na místě podlehl. V noci pak nožem oddělila končetiny od trupu, tvrdí obžaloba. Na zahradě měla vykopat jámu, ostatky manžela k ní převézt na kolečku a rozřezané tělo do ní shodit. Ostatky pak údajně polila benzínem a zapálila. Oheň pak zapalovala vždy v noci po několik dní. Poté měla zbytky kostí rozdrtit lopatou a hodit do blízkého potoka.

„Nerozřezala jsem tělo na kusy, tak to nebylo. Musela jsem jen odříznout nohy, protože se mi nevešel do kolečka,“ uvedla žena před soudem. Jinak s popisem činu, jak jej přednesla žalobkyně, souhlasila.

Reportérovi CNN Prima NEWS před začátkem hlavního líčení řekla, že konflikt byl vyvrcholením dlouhodobého psychického týrání, kterému byla ze strany svého manžela vystavena, minimálně jednou ji prý i fyzicky napadl.

U soudu promluvila také sestra zavražděného, která sourozence popsala jako mírumilovného člověka. „Byl spíš takový filozof, ani mouše by neublížil. Vůbec není pravda, co o něm obžalovaná říká. Nikdy jsem si nevšimla, že by měli nějaké partnerské rozepře,“ popsala. Postěžovala si, že svého bratra nemůže ani řádně pohřbít. „Vždyť já nemám ani popel, který bych někam uložila, to mám jít do potoka a něco tam hledat? Prý našli jen dva zuby a já nemám ani ty zuby,“ uvedla žena.

Přestože seniorce hrozil až 18letý trest odnětí svobody, soud jí uložil nakonec trest ve výši 12 let. Soudkyně podle svých slov zohlednila vysoký věk obžalované a její špatný zdravotní stav. Ženě naopak přitížilo to, že se po vraždě spáchané v afektu chovala zcela racionálně. Místo, aby zavolala záchrannou službu, počkala podle soudkyně, dokud si nebyla jistá, že je manžel skutečně mrtvý. Pak se jeho těla zbavila a okolí tvrdila, že její manžel odešel za jinou. Žena si ponechala lhůtu na odvolání, rozsudek není pravomocný.

Na vraždu se nemuselo přijít

Žena před soudem už při vazebním zasedání vypověděla, že svého manžela zabila po domácí hádce. „Stopy zakryla tím, že odstranila končetiny z těla a spálila ho na zahradě,“ popsala mluvčí libereckého krajského soudu Karolína Francová.

Je otázkou, kdy a zda vůbec by se na vraždu přišlo, pokud by se žena s odstupem několika týdnů sama nesvěřila sousedkám v panelovém domě, kde měla trvalé bydliště. „Napsala dopis sousedce, která pracuje na kriminálce, tam všechno popsala,“ řekla CNN Prima NEWS obyvatelka panelového domu.

Kriminalisté následně na zahradě chalupy skutečně našli ohniště. Po rozboru v kriminalistickém ústavu, který zabral několik měsíců, experti potvrdili, že ostatky, které byly nalezeny na místě, skutečně patří muži, který zmizel. Ukázalo se, že žena pálila tělo několik dní. Dokonce na to sousedy upozornila. „Říkala, že bude pálit nějaký bordel po rodičích a že to bude hodně smrdět,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek vesnice.

Vyšetřovatel obvinil ženu z vraždy, soud ji poslal do vazby. Ona proti tomu ale podala stížnost a krajský soud jí vyhověl, stíhána pak byla na svobodě. „Při vazebním zasedání před okresním soudem doznala svoji vinu a řekla, že čin byl spáchaný v afektu, měla v úmyslu jej oznámit a sbírala k tomu odvahu. Měla dost času po činu utéct nebo se skrývat a neudělala to. Navíc spolupracovala při objasňování trestného činu a obecně toho lituje,“ vysvětlila důvody soudu Karolína Francová.

Tagy: