Kvůli vile měl zabít seniory a jejich těla hodit do přehrady. Dostal výjimečný trest

Výjimečný trest za vraždu seniorů

Za vraždu majitelky pražské vily a jejího druha uložil soud v Pardubicích Tomášovi F. výjimečný trest. Ve vězení si odsedí 25 let. Právě on podle verdiktu dvojici zabil na chatě ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku a těla pak hodil do přehrady Švihov. Spolu s partnerem Jiřím N. se chtěli nemovitosti zmocnit podvodem. Rozsudek není pravomocný, obhájce Tomáše F. se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Tomáš F. během vyšetřování i projednávání před soudy několikrát změnil výpověď, Jiří N. vinu odmítal. Soud ale považoval shromážděné důkazy za dostatečné.

„Důkazy tvoří ucelený řetězec na to, aby naše pochyby byly rozptýleny,“ řekla v pátek předsedkyně senátu Anna Sobotková. Podle ní obžalovanému přitížilo, že se dopustil vražd provedených brutálním způsobem i podvodu, proto bylo nutné uložit výjimečný trest.

Kromě vězení soud uložil Jiřímu N. peněžitý trest pět milionů korun. Oběma obžalovaným také propadne zabavených 1,5 milionu korun. Mají rovněž nahradit škodu zaměstnavateli mrtvého a pozůstalým nemajetkovou újmu a škodu v celkové výši zhruba 760 tisíc korun. S dalšími nároky soud pozůstalé odkázal na občanskoprávní řízení.

Sobotková v podrobném odůvodnění rozsudku zrekapitulovala předložené důkazy a odmítla námitky obhajoby. Z předložených informací je podle ní zřejmé, že se Tomáš F. i Jiří N. o získání vily v pražské Bubenči v hodnotě nejméně 24 milionů korun zajímali už několik let před vraždou.

Majitelka prodej vždy odmítala, nakonec ale zřejmě její druh oběma mladým mužům nabídl, že prodej za provizi zprostředkuje. Podle znaleckého posudku byly na kupní smlouvě na prodej vily i na návrhu na vklad domu do katastru nemovitostí zfalšované podpisy. Návrhy smluv se našly v počítačích obžalovaných.

Oběti nejprve vylákal na chatu

Vražda se stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Tomáš Fiala si chatu ve Velké Pasece pronajal na 5. až 7. června 2019. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Uvnitř se prokázaly stopy krve, podle analýzy DNA patřila zavražděnému muži. Přítomnost mobilních telefonů druha zavražděné i Fialy prokázaly záznamy mobilních operátorů v oblasti chaty a blízkém okolí.

„Podle zjištěných stop bylo ověřeno, že se pohřešovaní v tom domě stoprocentně vyskytovali,“ sdělil už dříve Josef Mareš, tehdejší vedoucí 1. oddělení, tedy pražské mordparty. Fiala s Nehybou také po zmizení dvojice seniorů odvezli auto patřící zaměstnavateli zavražděného do maďarského města Ostřihom. Ve voze je tam zachytily kamery. Interiér auta byl politý benzinem, našly se v něm i čisticí prostředky, což podle obžaloby mělo zakrýt biologické stopy.

Tomáš F. měl podle obžaloby 57letého muže surově ubít a 72letou majitelku vily nadopovat léky. Obě těla pak údajně shodil do nedaleké vodní nádrže Švihov. Těla zavražděných zde byla nalezena po několika měsících pátrání v polovině října 2019 v hloubce asi 20 metrů. Byla zatížena betonovým prefabrikátem a žulovým kvádrem. Obdobné se našly i u chaty ve Velké Pasece. „Zbytečně došlo ke zmaření dvou lidských životů, a to kvůli majetkovému prospěchu,“ uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

Vraždou majitelky vily a jejího druha se původně zabýval Městský soud v Praze. Vrchní soud loni v červenci zrušil rozsudek kvůli místní nepříslušnosti a předal případ k novému projednání ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Soud se konal u jeho pardubické pobočky.

Tagy: