Šestiletý sirotek dojal svět dopisem britskému premiérovi. Rodiče dítěti zabila ruská raketa

Britský premiér Boris Johnson

Šestiletý chlapec Elijah Kostuševič poslal vlastnoručně psaný dopis do Downing Street. Psaním poděkoval premiérovi Borisu Johnsonovi i všem Britům za podporu Ukrajiny. Elijah se v průběhu války bohužel stal sirotkem, rodiče mu s největší pravděpodobností zabila ruská raketa, která zničila dům, kde bydleli.

Při brutálním ruském obléhání Mariupolu zemřeli i rodiče malého Elijaha Kostuševiče. Chlapec unikl z ruské blokády díky pomoci ukrajinských dobrovolníků. V současnosti se má šestiletý kluk nacházet ve městě Slavjansk, poblíž kterého se ale stále bojuje. O Kostuševiče se tam údajně stará neznámý ukrajinský pár.

Šestiletý chlapec i přes hrůzy, které přežil, napsal vlastní rukou dopis plný díků adresovaný premiérovi Borisu Johnsonovi.

„Chci, aby válka skončila. Chci zastavit umírání lidí. Chci zase hrát fotbal v Mariupolu,“ napsal Kostuševič. „Chci, aby se válka netýkala žádného dítěte. Posílám vřelé pozdravy všem dětem ve Velké Británii. Moc vám děkuji za podporu,“ dodal.

Na závěr dopisu sirotek připojil odhodlané zvolání: „Zvítězíme!“

Premiér poděkoval

Psaní se skutečně dostalo do Downing Street a premiérská kancelář na něj reagovala. „Premiér moc děkuje Elijahovi za jeho dopis a oceňuje jeho obdivuhodnou sílu a odolnost, kterou prokazuje navzdory mnoha těžkostem. Premiér věří, že se bude moci chlapec brzy vrátit do Mariupolu a hrát fotbal,“ uvedl mluvčí Downing Street.

Velká Británie je od začátku války velmi aktivní v podpoře Ukrajiny. Spojené království posílá do Ruskem napadené země zbraně a další vojenskou podporu.

Premiér Johnson sám Kyjev navštívil. A nedávno zveřejnil otevřený dopis ukrajinským dětem. Právě na něj malý Kostuševič reagoval.

„Mnohé z vás byly svědky věcí, které by děti nikdy neměly vidět. Každý den nás ukrajinské děti učí, co to znamená být silný a důstojný,“ uvedl britský premiér v dopise.

Tagy: