Dojemné setkání s tatínkem. Devítiletý chlapec se po třech měsících vrátil na Ukrajinu

Malý Hordij se loučí se svým otcem (27. února 2022).

Před třemi měsíci Ukrajinci začali houfně utíkat z válkou zasažené země. Mezi nimi i devítiletý chlapec Hordij s matkou, který se tehdy na nádraží ve Lvově emotivně loučil se svým otcem Ruslanem Gladkijem. Chlapec se ale teď se svým tatínkem po třech měsících znovu setkal.

Psal se 27. únor. Ukrajinci byli ještě v šoku z ruské invaze a báli se, že válka každým dnem zachvátí celou zemi. Statisíce lidí proto začaly utíkat do zahraničí. Ve švech praskalo i vlakové nádraží ve Lvově. Tam se přišli mnozí muži – které na Ukrajině váže branná povinnost – rozloučit se svými odjíždějícími příbuznými.

Také Ruslan Gladkij se přišel rozloučit se svou manželkou Halynou a dvěma dětmi. Čtyřletou Emilií a devítiletým Hordijem. Odjížděli ve spěchu. Ruslanovi se podařilo zajistit jim v přecpaných vlacích jízdenku do Maďarska. Na vlakovém nádraží tehdy vznikl emotivní snímek, na kterém se malý syn loučí se svým otcem. Nikdo netušil, zda se rodina ještě někdy shledá.

Celý příběh má ale prozatím dobrý konec. Halyna se rozhodla se svými dětmi na Ukrajinu vrátit. I když je Lvov občas cílem ruských raket, přímý vojenský konflikt nyní probíhá až na druhé straně země.

Radost i strach

„Byl jsem tak šťastný, když jsem znovu spatřil svou rodinu. Neviděli jsme se tři měsíce. Samozřejmě jsme si volali, ale vidět a držet mou ženu a děti, to je fantastické. Milujeme tuto zemi a chceme v ní žít ve štěstí a míru,“ řekl Ruslan pro The Mirror.

Podobně jako jeho rodina i další Ukrajinci usilují o návrat do své vlasti. Na hraničních přechodech se tak tvoří fronty. „Nejsme tady v bezpečí. Občas do naší oblasti stále dopadají rakety. Čím dál více kamarádů a známých navíc odchází na frontu,“ uvědomuje si si Ruslan. „A pokud nepřítel překoná naši obranu, moje žena a děti budou muset znovu utéct. A já zůstanu. Bylo by strašné si tím znovu projít, ale chceme být spolu,“ dodal.

Podle webu The Mirror se houfně vracejí do vlasti Ukrajinci nejen z Maďarska, ale také ze Slovenska, Moldavska a Polska.

Tagy: