Děkan z VŠE Ševčík na demonstracích: Studenti se bouří, rektor zvažuje jeho odvolání

Miroslav Ševčík na demonstraci

Studenti kritizují děkana Ševčíka

Jsem tu ve volném čase, nereprezenuji názor žádné instituce. Tak mluví o svém vystoupení na protivládní demonstraci děkan Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík. Studentům však vadí, že si ho lidé spojují s organizátory demonstrace, a tak poškozuje jméno VŠE. Podle rektora školy je ve hře Ševčíkovo odvolání. Jde jen o to, aby ho dobře zdůvodnil.

Studentům ze senátu fakulty Mezinárodních vztahů se nelíbí, že je Miroslav Ševčík na protivládních demonstracích spojovaný s Vysokou školou ekonomickou. „Studentští senátoři vyjádřili obavy ohledně spojování děkana Národohospodářské fakulty Ševčíka a jeho názorů s VŠE jako takovou,“ uvádí se v zápise.

Ševčík však vystupování v soukromí a profesní život podle svých slov důsledně odděluje. „Jsem tu ve svém volném čase. Jsem zde sám za sebe, za další vlastence a nereprezentují názor žádné instituce,“ hlásal na demonstraci děkan.

Demonstracím dodává váhu, míní studenti

Ani tato slova však studenta národohospodářské fakulty Jakuba Kuneše neuklidňují. Vadí mu, že Ševčík svou přítomností dodává demonstracím váhu. Jejich organizátory jsou Jiří Havel – stojící za stránkou, která například lidem doporučovala bojovat proti nemoci COVID-19 savem – a Ladislav Vrabel, který volá po mocenských změnách jako při komunistickém puči v roce 1948.

„Pan docent těmto demonstracím dodává určitě relevance. V době jejich konání byl dokonce uveden na webových stránkách jako podporovatel,“ vysvětlil student. Ševčík se však hájil. „Tyto lidi jsem viděl třikrát v životě a neměl jsem možnost, abych je kádroval. Vůbec jsem nevěděl, co dělají ve volném čase nebo kde jsou angažovaní,“ zdůrazňoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS děkan s tím, že pod demonstrací podepsaný nebyl.

Dnes už ne, ale ještě před dvěma týdny ano. Prvního října byl pod Ševčíkovým portrétem na webu Iniciativy Česko na prvním místě vidět titulek „děkan národohospodářské fakulty VŠE“. 10. října se popis změnil na český ekonom a nyní už jeho fotka ze stránky zmizela úplně. Vystupování na akcích Iniciativy Česko se kromě studentů nelíbí ani rektorovi VŠE Petru Dvořákovi.

Důvod odvolání musí obstát

„Je to něco, co školu poškozuje. Je snadné, abych zasáhl, a to volání po mně, abych děkana odvolal, je. Chtěl bych zdůraznit, že všechny tyhle věci jsou ve hře. Ale rozhodnutí, které mohu udělat, nemůže být na základě toho, že se mi nějaký názor líbí nebo nelíbí. Musí být striktně podle zákona,“ zdůraznil Dvořák.

A dodal, že pokud by se rozhodl Ševčíka skutečně odvolat, potřebuje si být jistý, že rozhodnutí by pak případně obstálo před soudem. Důvodem může být to, že děkan svým jednáním vážně poškozuje zájem školy.

Tagy: