Severokorejci jako nový kanónenfutr na Ukrajinu? Putin se díky Kimovi vyhýbá mobilizaci Rusů

Severokorejská armáda Kim Čongu-una míří na Ukrajinu pomoci ruským dobyvatelům.

Situace na ukrajinské frontě

Ruský prezident Vladimir Putin se minimálně prozatím vyhne další mobilizaci svých vlastních občanů do armády. Dostává se mu totiž rozsáhlé pomoci od KLDR. Severokorejský diktátor Kim Čong-un mu zatím podle odhadů poslal možná až 12 tisíc vlastních vojáků. Sami Rusové však nemají o svých severokorejských spojencích příliš valné mínění.

Stálá armáda, branci, povolání vysloužilých veteránů a nabírání trestanců i s těmi nejtěžšími zločiny do boje proti Ukrajincům za příslib svobody. To vše už Kreml vyzkoušel a ukrajinský odpor zatím nezlomil.

ČTĚTE TAKÉ: Exploze a mohutný požár. Ukrajinci zaútočili na lihovar v Rusku, tvrdí úřady

Putin měl na stole otázku, zda nezkusit další vlnu mobilizace Rusů, což by se mnohým z nich jistě nelíbilo. Trn z paty mu však vytáhl jeho spojenec Kim Čong-un. Severokorejský autoritář začal posílat své vlastní vojáky.

„Pokud hovoříme o 11 či 12 tisících vojáků Severní Koreje, měli by vystačit na dva až tři týdny bojů, když vezmeme v potaz průměrné denní ztráty. Ale to, že Rusko využívá vojáky KLDR, je vážným a špatným signálem,“ komentoval to pro ukrajinský Kanál 24 vedoucí výzkumník bezpečnostních programů z Centra pro globální studia „Strategie XXI“ Pavlo Lakijčuk.

Navíc vyslovil otázku, co případně dělat se zajatými Severokorejci. Ukrajinská armáda může třeba čečenské ozbrojence Ramzana Kadyrova či běžné ruské vojáky posléze směnit za své vlastní zajatce. „U Severokorejců, kteří se ocitnou v zajetí, je otázka, zda budou mít pro jejich vůdce Kima či Putina nějakou cenu,“ uvedl Lakijčuk.

Podle ukrajinského portálu Unian už severokorejští vojáci dorazili na ukrajinské území, konkrétně na místa, která ovládají Rusové. Zde mají podstoupit dodatečný výcvik a pak by měli rovnou vyrazit do bojů.

Magazín Forbes informuje, že ačkoliv Putin zapojení vojáků KLDR do své invaze na Ukrajinu nepopřel, stále se snaží jejich pohyb utajovat. Dokládá to zachycená nahrávka ruských vojáků v Kurské oblasti, kteří zastavili civilní nákladní vůz bez vojenského značení převážející právě Severokorejce.

Kurská oblast je už zhruba tři měsíce terčem ukrajinských sil, které zde zahájily překvapivou protiofenzivu. Ani po tak dlouhé době se Putinovi stále nepodařilo Ukrajince ze své vlastní domoviny vytlačit.

Další nahrávka potvrzující přítomnost Severokorejců u Rusů pro změnu ukazuje, že hostitelé nemají o asijských vojácích příliš valné mínění. „Přišel a říkal, co s nimi do pr**le máme dělat,“ uvedl ruský voják. Ruští vojáci o Severokorejcích tvořících „prapory K“ mluvili vulgárním způsobem jako o „podělaných Číňanech“.

CNN uvádí, že podle ukrajinské vojenské rozvědky byla nahrávka zachycena tento týden z ruských šifrovaných kanálů. Vyplývá z ní také, že ke každým 30 severokorejským vojákům má být podle plánů přidělen jeden tlumočník a tři vysoce postavení důstojníci. Ruští vojáci to kritizují. „Kde je vezmeme?“ říká jeden z nich.

PODÍVEJTE SE: Diplomacie Západu selhala a napětí roste, říká Zaorálek o Severokorejcích na Ukrajině

Tagy: