Nemůžu dýchat, jsem skoro mrtvý. Sexuologa Uzla změnila zákeřná nemoc k nepoznání

Český sexuolog Radim Uzel se teprve před několika měsíci radoval, že se mu podařilo porazit rakovinu. Nyní se bohužel ukazuje, že se zákeřná nemoc vrátila zpět. A tentokrát udeřila se vší silou. „Objevily se mi další nádory,“ přiznal známý lékař.

Že na tom není Uzel dobře, bylo vidět na pražském Hradě při předávání státních vyznamenání, které také převzal. Byl velice pohublý a měl problémy i s chůzí. V rozhovoru pro web Extra se posléze svěřil, že na tom opravdu není zdravotně dobře. „Zhubl jsem dvacet kilogramů, jsem vážně nemocný a skoro mrtvý, prosím pěkně,“ řekl otevřeně.

„Nemluvil bych o tom, že se mi rakovina vrátila. Nedá se vyléčit. Může se to zlepšit, zhoršit, ale nakonec je to absolutně smrtelná choroba. Doktoři mohou říkat, co chtějí, ale vím, že ve finále se na nemoc umře,“ uvedl známý sexuolog.

Loni na podzim se přitom Uzel ještě radoval z toho, že nad rakovinou zvítězil. Uznávaný odborník v rámci léčby podstoupil operaci žaludku a prošel si také chemoterapií. Tehdy doufal, že je z nejhoršího venku. „To víte, že to nebylo příjemné, ale i ve svém pokročilém věku jsem neustále optimistou a snažím se tu nemoc pokořit,“ řekl tehdy.

Nemůže chodit ani dýchat

Nemoc se bohužel vrátila. „Objevily se mi další nádory,“ přiznal Uzel. „Někdy může vysoký věk zpomalit postup nemoci, ale záleží na typu rakoviny. Když je to jako v mém případě ještě spojené se strašným covidem, který jsem prodělal a moc zdraví mi nezanechal, a s těžkými psychickými stresy, poněvadž mi umřela manželka, je to o to horší,“ svěřil se český odborník.

Momentálně se Uzel léčí z domova. „Jsem soběstačný, do špitálu jezdím na pravidelné kontroly a chemoterapie. Dýchat nemůžu, chodit nemůžu, v tom je to těžké. Stáří a nemoc jsou v tomhle složité,“ dodal.

Kromě sexuologie se Uzel věnoval dlouhá léta také publicistice. Je autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti. Uzel se dříve zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy. Několikrát kandidoval do Senátu a v červnu 2002 byl na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal. Má dceru Kateřinu, která se věnuje opernímu zpěvu.

Tagy: