Alžběta II.: Rok bez královny. Sledujte speciální vysílání o nejdéle vládnoucí panovnici

Alžběta II. podle svého kněze umírala pokojně a ničeho ve svém životě nelitovala.

V pátek je tomu přesně rok, co zemřela královna Alžběta II. V den prvního výročí úmrtí nejdéle vládnoucí britské panovnice můžete ve 13:30 na CNN Prima NEWS sledovat speciální vysílání Alžběta II.: Rok bez královny. Jeho hosty mimo jiné budou Barbora Koukalová, která dlouhodobě sleduje britskou královskou rodinu, a bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Královna Alžběta II. byla se sedmdesáti lety na trůnu nejdéle vládnoucím britským monarchou. V pátek osmého září uplyne přesně rok, co její éra skončila. Královna zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let.

ČTĚTE TAKÉ: Princ Harry se šel podívat na Messiho. Meghan nechal doma, její neúčast rozvířila spekulace

Celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor se narodila 21. dubna 1926 jako dcera krále Jiřího VI. a Alžběty Bowes-Lyon. Korunována byla o 25 let později (2. června 1953) po smrti otce. Byla panovnicí šestnácti zemí Commonwealthu a zároveň nejvyšší představitelkou anglikánské církve.

Trůn po královně Alžbětě II. převzal její nejstarší syn Charles, nyní Karel III. Korunován byl 6. května ve Westminsterském opatství.

CNN Prima NEWS připomene vládu a odkaz Alžběty II. ve speciálním vysílání Rok bez královny, které začíná v pátek ve 13:30. Nabídne postřehy a komentáře odborníků na Velkou Británii i královskou rodinu. Živě se spojíme s naším reportérem Patrikem Kaizrem v Londýně a dalšími hosty v britské metropoli – Ivanou Kottasovou ze CNN International a naší spolupracovnicí Terezou Hepburn.

Rozebereme také vztahy v královské rodině, panování krále Karla III. i budoucnost celé monarchie. Přímo ve studiu detailně ukážeme, jakou korunu nosí britský panovník i v jakém se vozí kočáře.

Dalšími hosty speciálu budou zástupkyně šéfredaktora webu Expres.cz Barbora Koukalová, bývalý velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský, bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář a také exministr zahraničí Cyril Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harry se v novém dokumentu opět obul do své rodiny. Dělá chybu, neví, co chce, říká Svoboda

Tagy: