Chtěla jsem dát dceři budoucnost, říká hvězda Zoufalých manželek. Na školu jí pomáhala úplatky

Chtěla jsem dát své dceři budoucnost, prohlásila v rozhovoru pro ABC7 hvězda seriálu Zoufalé manželky Felicity Huffmanová. Těmito slovy komentovala kauzu, kdy byla obviněna z úplatkářství a strávila několik dnů ve vězení. V rozhovoru prohlásila, že by si připadala jako „špatná matka", kdyby nepomohla svému dítěti dostat se na vysokou školu, i když v tom figuroval úplatek.

Americká herečka Felicity Huffmanová strávila v roce 2019 jedenáct dnů ve vězení, protože byla součástí skandálu týkajícího se přijímacích řízení na vysoké školy. V rozhovoru odvysílaném ve čtvrtek stanicí ABC7 poprvé o celém skandálu veřejně promluvila. Kromě Huffmanové byly do kauzy zapojeny desítky bohatých rodičů středoškoláků včetně jiných slavných matek byla mezi nimi například herečka Lori Loughlinová, která zazářila v sitcomu Plný dům.

ČTĚTE TAKÉ: Manžel Makarenko byl propuštěn z vazby. Ve Skotsku nadále čelí podezření ze znásilnění

Všichni byli obviněni z podplácení, podvodů a dalších forem nezákonného jednání, ve snaze dostat své děti na elitní vysoké školy, jako jsou Yale, USC či Georgetown, připomněl magazín People. Podvod se podařilo odhalit díky vládnímu vyšetřování nazvanému „Operace Varsity Blues“. Představitelka Lynette Scavové ze Zoufalých manželek zaplatila 15 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 336 tisíc korun, usvědčenému strůjci Williamu Rickovi Singerovi za zfalšování výsledků testu SAT, který se v USA používá pro přijímaní studentů na vysoké školy.

Šance na budoucnost

„Lidé se domnívají, že jsem hledala způsob, jak podvést systém, a uzavírala kriminální dohody v zapadlých uličkách, ale tak to nebylo,“ řekla na úvod šedesátiletá herečka. „Pracovala jsem s váženým vysokoškolským poradcem jménem Rick Singer. Spolupracovala jsem s ním rok, bezmezně jsem mu důvěřovala. Doporučil mi programy i lektory, byl odborník,“ nastínila Huffmanová. Po roce však začal v herečce vyvolávat nejistoty. „Vaše dcera se nedostane na žádnou z vysokých škol, na které chce,“ měl Singer tvrdit. Herečka nominovaná na Oscara poradci uvěřila.

Cítila se být zahnaná do kouta. Své dceři chtěla zajistit lepší budoucnost. „Když mi pomalu začal předkládat své nezákonné plány, zdálo se, a vím, že to teď vypadá šíleně, že je to moje jediná možnost, jak dát dceři budoucnost,“ pokračovala.

„Připadalo mi, že bych byla špatná matka, kdybych to neudělala. Tak jsem do toho šla,“ svěřila se během interview pro portál ABC7. „Měla jsem pocit, že musím dát své dceři šanci na budoucnost,“ upozornila. Přišlo mi, že zkrátka nemám na výběr, uvedla. „Ve hře byla budoucnost mého dítěte, což pro mě znamenalo, že jsem musela porušit zákon,“ doplnila hvězda populárního seriálu.

V říjnu 2019 si herečka odpykala 11 dní ze čtrnáctidenního trestu odnětí svobody. Současně  dostala trest 250 hodin veřejně prospěšných prací. U soudu se Huffmanová přiznala, že zaplatila za to, aby byly změněny odpovědi její dcery Sophie při zkoušce.

Hereččin manžel, hvězda seriálu Shameless William H. Macy, nebyl v souvislosti s událostí obviněn. Dcera Sophia o podvodu matky údajně také netušila. Později zkoušku SAT opakovala a byla přijata na divadelní obor na Carnegie Mellon University, kde v současné době studuje.

V rámci svého plánu získal Singer od svých klientů více než 25 milionů dolarů. Byl odsouzen k trestu 3,5 roku vězení. Singer zorganizoval schéma pomocí dvou podniků pro přípravu na vysokou školu, které provozoval –⁠ Key Worldwide Foundation a The Edge College & Career Network. Klientům zajišťoval přístup na vysoké školy díky podvodným metodám, jako bylo vyplácení dozorců u zkoušek a uplácení správců vysokých škol i sportovních trenérů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jákl pracuje na novém filmu s Anthonym Hopkinsem. Je nevídaně pokorný, říká producent

Tagy: