Karel Gott během své kariéry vydělal spoustu peněz. Dědicům konto vylepšuje i po smrti

14. července by nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott oslavil 85. narozeniny. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry vydělal velké peníze. Jaké byly jeho honoráře za totality a po sametové revoluci v roce 1989?

Už v dobách hluboké totality byl z Karla Gotta milionář. Nejenže koncertoval v Čechách a na Slovensku, ale dost často jezdil také do zemí východního bloku a jako jeden z mála tehdejších českých zpěváků mohl dle libosti vystupovat v Západním Německu. A tam měl doslova žně. Za jedno vystoupení si u našich západních sousedů v roce 1982 s doprovázejícím Orchestrem Ladislava Štaidla účtovali zhruba 160 tisíc korun.

Jak vzpomínal pro CNN Prima NEWS člen souboru Felix Slováček, Gottův honorář byl logicky zdaleka nejvyšší. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm jsem měl nejvíc asi já,“ uvedl hudebník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Charlotte Ella Gottová se po smrti otce stáhla do ústraní. Co dnes dělá a jak se jí daří?

Miliony mu producent nosil v kufru

Jedinou uměleckou krizi pocítil Karel Gott krátce po revoluci v roce 1989, kdy o zpěváky a zpěvačky, kteří byli za komunismu v oblibě, přestával být zájem. „Po sametové revoluci jsme se někde potkali. Karel v té době bral za vystoupení dva tisíce korun a já mu řekl, že mu rád uspořádám koncert, za který mu dám sto tisíc. On úplně vyskočil, že to není možné, že nás pomluví, že chceme moc peněz. Přesto jsem to zkusil,“ zavzpomínal hudební producent František Janeček v knize Takový byl Karel Gott.

Nakonec koncertů domluvil rovnou dvacet. „Tehdy ještě nebyly obvyklé platby přes banku, takže když jsem mu ty dva miliony vyplatil v hotovosti, kterou jsem přinesl v kufru, byl štěstím bez sebe. Několikrát mi opakoval, že nevěřil, že se to podaří,“ dodal Janeček.

Kolik si během života vydělal?

Karel Gott intenzivně koncertoval a natáčel desky až do roku 2015. Výše honorářů za jeho vystoupení se průběžně zvyšovala. Tím, že pro něj nebyl problém vyprodat velkou halu, mohl si říct o sumu v řádech vyšších sta tisíců korun. Samostatnou kapitolou byl prodej jeho alb. Těch za život dokázal prodat více než 50 milionů, z toho 20 milionů v zahraničí. A z každého prodaného nosiče měl peníze.

Před smrtí určil, kdo bude dědit

Přestože už Karel Gott nežije, svým dědicům dál slušně vydělává. Za takzvané tantiémy, tedy platby za skladby, které se stále hrají v rádiích nebo v televizi, ročně chodí zhruba osm milionů korun.

Kdo po něm bude dědit, měl zpěvák jasno ještě před svou smrtí. Dcerám Dominice a Lucce, které počal ještě jako svobodný muž, daroval každé v hotovosti šest milionů korun s tím, že se zřeknou dědického práva a jedinými dědici se po jeho smrti stane manželka Ivana s jejich dcerami Charlottou a Nelly.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Zpěvák Michal David slavil narozeniny ve stejný den jako Karel Gott. Pro CNN Prima NEWS na hvězdného zpěváka zavzpomínal. Co o něm řekl?

Tagy: