Budeme pěstovat tabák na balkoně. Jak české celebrity reagují na možné zdražení cigaret?

Odborník na drogovou problematiku Jindřich Vobořil předložil vládě Petra Fialy nový akční plán v oblasti závislostí. Navrhuje v něm mimo jiné výrazně zdražit veškeré cigarety. I kvůli vysoké inflaci a tlakům vlády za zvyšování spotřební daně z cigaret je pravděpodobné, že za pár let bude stát krabička přes 200 korun. Co na to říkají nejvášnivější kuřáci českého šoubyznysu? Přinutí je to skoncovat s jejich zlozvykem?

Pokud krabička cigaret bude stát 200 korun a více, což je reálně možné, zpěvák Aleš Brichta se prý podle toho zařídí. „Buď musím zvýšit ceny za vystoupení, nebo protestovat proti šíleným daním,“ sdělil CNN Prima NEWS. Kýžený efekt to ale podle něj nepřinese. „Myslím, že vzroste pouze prodej nekvalitních a podvodných cigaret, takže ráj pro mafii. Raději by měli zdanit příjmy politiků. Pokud cigarety zdraží příliš, budeme všichni pěstovat na balkonech tabák,“ dodal zpěvák.

Naopak herec Roman Skamene zůstává ledově klidný. „Byly doby, kdy jsem vykouřil čtyřicet cigaret denně, někdy i víc. Tak to bylo celá dlouhá léta. To ale nestály ještě skoro nic. Před pár lety jsem s tím sekl a přešel na elektronické. Vykouřím jich stejně, ale plíce mám jako miminko. Nedávno jsem byl na krevních testech a doktor nechápal, jak skvělé mám výsledky,“ uvedl herec.

Bartoška cigarety omezuje

Mezi vášnivé kuřáky patřil také herec Jiří Bartoška. Začal už ve čtrnácti letech a ještě před oslavou svých šedesátých narozenin jich vykouřil až šedesát denně. „Omezovat to nebudu. Naopak, postupně budu přidávat věkem. Nedej bože, abych se dožil stovky,“ vtipkoval tehdy před médii. Názor změnil až poté, co onemocněl rakovinou mízních uzlin, s níž se v roce 2014 léčil. Dokonce přestal kouřit, pak znovu začal. Snaží se to ale držet v normě. Cena cigaret v jeho případě nebude hrát roli.

Se zdražováním kuřiva si neláme hlavu ani zpěvák Matěj Ruppert, který nedávno přešel na takzvané IQOS. „Lépe se mi dýchá, ráno už nekašlu a neobtěžuji tolik své okolí. Měl jsem oblíbené cigarety, teď si můžu střídat i příchutě. Občas si dám od manželky i mentolovou,“ uvedl zpěvák.

Martin Maxa bude kouřit do té doby, dokud mu to bude chutnat a dovolí to zdraví. „Jsem kuřák, to o mně všichni ví. Samozřejmě si uvědomuji, že to není zdravé, nicméně baví mě to a zatím v ničem nepřekáží,“ prohlásil. V podobném duchu hovoří i zpěvák Petr Kolář. „Na cigaretách jsem závislý, ale nekouřím nějak hodně. Dělám to v míře, ukočíruju to v pohodě. S kouřením přestanu, až mi to nebude přinášet požitek,“ tvrdí.

Tagy: