Zemřela hvězda z Walker, Texas Ranger a Pobřežní hlídky. Herečce bylo 53 let

Do hereckého nebe odešla Andrea Fay Friedmanová, která se dokázala prosadit navzdory handicapu – trpěla Downovým syndromem. Herečka zemřela 3. prosince ve věku pouhých třiapadesáti let ve svém domě v Santa Monice v Kalifornii. Smutnou zprávu potvrdil pro deník The New York Times její otec.

Příčinou jejího úmrtí byly komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou, kterou trpěla. Kvůli nemoci nebyla schopná během posledního roku mluvit, informoval zdrcený otec Hal Friedman web The New York Times.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřlivákem až do konce života. Každému synovi jsem dopřál jinou maminku, říkal Županič

Narodila se 1. června 1970 v Santa Monice. Po absolvování West Los Angeles Baptist High School studovala dva roky herectví a filozofii na Santa Monica College.

Průlom v její kariéře přišel v roce 1992 v televizním dramatu Life Goes On, který sleduje životní zkušenosti hlavní postavy Charlese Corkyho Thatchera, jenž měl také Downův syndrom. Friedmanová hrála v seriálu dvě sezóny. Ztvárnila roli Amandy Swansonové, Corkyho přítelkyně a později manželky. Herečka se humorným způsobem snažila o osvětu a zpochybňování stigmat okolo Downova syndromu, připomněl portál Entertainment Tonight.

Mezi její další profesní úspěchy patří účinkování například v seriálech Pobřežní hlídka či Zákon a pořádek. Andrea Friedmanová se objevila také v sérii Walker, Texas Ranger, Pohotovost či Nemocnice Chicago Hope.

Když zrovna nehrála, působila jako asistentka pedagoga v programu Pathways na Kalifornské univerzitě, kde pracovala se studenty s mentálním postižením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Měl být prezidentem, dělal lidi lepšími. Jak celebrity vzpomínají na Schwarzenberga?

Tagy:
nemoc smrt Alzheimerova choroba úmrtí herečka Downův syndrom Pobřežní hlídka Walker, Texas Ranger Andrea Fay Friedmanová Andrea Fay Friedman