Županič v rozhovoru před smrtí: Eastwood mi vyrazil dech. Prozradil, pro co měl slabost

Herec a dabér Ladislav Županič zemřel ve věku 80 let.

Zemřel Ladislav Županič

Zesnulý herec a dabér Ladislav Županič propůjčil svůj hlas mnoha zahraničním hvězdám, nejvíce je však spjatý s americkým hercem Clintem Eastwoodem. V jednom z posledních rozhovorů, který v létě poskytl CNN Prima NEWS, popsal, jaký měl k hollywoodské hvězdě vztah. Přiznal, že mu Eastwood svým výkonem v jednom ze snímků vyrazil dech.

Županič zemřel v sobotu ve věku 80 let. Velkou část své kariéry zasvětil dabingu. Hlas propůjčil například Michalu Dočolomanskému ve snímku Tajemství hradu v Karpatech. Nejvíce spojovaný byl však s americkým hercem Clintem Eastwoodem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsal, jak byl pro něj důležitý.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřlivákem až do konce života. Každému synovi jsem dopřál jinou maminku, říkal Županič

„Měl jsem kliku, že jsem skoro všechny jeho filmy daboval, v nadsázce tedy rád říkám, že s Eastwoodem už nějakou dobu společně stárneme. Můžu potvrdit, že se postupem času neskutečně lepší,“ uvedl Županič letos v létě pro CNN Prima NEWS.

Namluvit Eastwooda podle něj nebyla žádná legrace. I zkušenému dabérovi dala americká superstar zabrat. „Eastwood má občas dost ostré dialogy, nesmíte to ale přehnat, přešlápnout. Vyznačuje se takovým těžko popsatelným sevřeným herectvím, čehož se musíte držet i při dabingu,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

„Clint Eastwood je pro mě posledním z generace velkých chlapáků. Ti ostatní, třeba Charlton Heston a Gregory Peck, už jsou na pravdě boží. On jediný se drží. Svítí tady jak maják. Dál točí, režíruje, dokonce ke svým snímkům skládá hudbu. Neuvěřitelné, co všechno svede,“ sdělil.

V jeho oblíbeném Eastwoodově filmu držitel Oscara nehraje žádného „chlapáka“, ale citlivého muže. Řeč je o filmů Madisonské mosty, pro který měl Županič slabost. „Tam mi vyrazil dech. Najednou to nebyl žádný bouchač, ale citlivý člověk se srdcem na pravém místě. To v roce 1995 ohromilo celý svět. I mě. Myslel jsem si, že už jsem Eastwooda prokoukl, a najednou jsem zjistil, že ho vlastně neznám. Byl úplně jiný. Machr!“ dodal Županič.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko se loučilo i s Karlem Schwarzenbergem

Tagy:
smrt film rozhovor divadlo herec Clint Eastwood Hudební divadlo Karlín Cena Thálie Ladislav Županič