Loučení s Janem Schmidem. Geniální divadelník, vzpomíná Petr Vacek na zakladatele Studia Ypsilon

Poslední rozloučení s Janem Schmidem

Rozloučení s Janem Schmidem

Rodina, přátelé, kolegové, ale i fanoušci se loučí se zesnulým hercem a zakladatelem Studia Ypsilon. Smuteční obřad začal ve 14 hodin ve Velké obřadní síni strašnického krematoria, přičemž hosté se začali scházet už půl hodiny před začátkem. Přišel například Martin Dejdar, Jiří Lábus nebo Luděk Sobota s manželkou Adrianou. „Naprosto geniální divadelník,“ zavzpomínal pro CNN Prima NEWS herec Petr Vacek.

Dát poslední sbohem Janu Schmidovi, který zemřel v pondělí 3. června ve věku 87 let, dorazily desítky lidí. Smuteční hosté přicházeli s květinami k pražskému krematoriu ve Strašnicích už kolem půl druhé odpoledne. Mezi prvními dorazil člen Studia Ypsilon, herec Petr Vacek.

ČTĚTE TAKÉ: Zpěvák Karel Zich zemřel před zraky své manželky. Co se v osudný den stalo?

„Vzpomínám na něho jako na naprosto geniálního divadelníka, který z Ypsilonky, alespoň v osmdesátých letech, udělal naprosto světové divadlo. Dodnes se neustále přesvědčuji o tom, jak Ypsilonka byla výjimečná. A také jako na člověka, který dal dohromady neuvěřitelnou partu lidí a i v těch nejtěžších komunistických dobách dokázal divadlo, které bylo jednou nohou v hrobě, zachránit a ochránit,“ prozradil herec pro CNN Prima NEWS.

Vzdát hold Schmidovi přišli také například Luděk Sobota s manželkou Adrianou, Martin Dejdar, Marek Eben, Lilian Malkina, Světlana Nálepková nebo Jan Vala. Na rozloučení se svým kolegou dorazili i herci Antonín Hardt a Jan Jiráň.

Zesnulému divadelníkovi se poklonil také herec Pavel Nový, zpěvačka Jitka Zelenková nebo herečky Jitka Schneiderová a Lenka Termerová.

„S Honzou Schmidem jsem strávil 37 let. Tolik vzpomínek, že se nedají vyjmenovat. Je mým průvodcem uměleckým životem. Honza mě nastartoval, a snad mě něco jen tak nezabrzdí,“ vzpomínal Martin Dejdar.

Podle herce a moderátora Marka Ebena byl Jan Schmid vynikající tvůrce a velmi kreativní režisér, který dokázal vytvořit skvělou atmosféru. „Do Ypsilonky jsem přišel v roce 1983 v době hluboké totality. Ypsilonka byla ostrůvek svobody a docela svobodné tvorby. Když to srovnám s jinými divadly, tak tam byla radost být,“ pronesl Eben před pražským krematoriem.

Věnce poslali například prezident republiky Petr Pavel, ministerstvo kultury, Hlavní město Praha a Studio Ypsilon.

Studio Ypsilon založil Schmid se svými přáteli v Liberci v roce 1963. Jako herec byl například tajemným svůdcem v podobenství Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové i sociologem v její Kalamitě.

Kromě působení v divadlech a filmech psal také knihy, které sám ilustroval. Zároveň kreslil plakáty k inscenacím, vyučoval na DAMU a objevoval se v televizi i v rozhlase. V roce 2017 převzal Cenu Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozloučení s Harapesem. Suchý měl v očích slzy, po hymně zněl nekončící potlesk

Tagy: