Poslední rozloučení s Harapesem: Suchý měl v očích slzy, po hymně zněl nekončící potlesk

Poslední rozloučení se zesnulým hercem a baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Pohřeb herce Vlastimila Harapese

Rodina, přátelé a kolegové se v Národním divadle rozloučili se zesnulým hercem a baletním mistrem Vlastimilem Harapesem. Obřad začal v poledne, smuteční hosté stáli v dlouhé frontě již krátce po 11. hodině. Harapes zemřel 15. května ve věku 77 let.

Divadlo se pro hosty otevřelo v 11:20, aby mohli položit květiny a poklonit se rakvi se zesnulým umělcem. Obřad zahájilo přehrání duetu Harapese se zpěvačkou Hanou Zagorovou s názvem Jen pár dnů.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel baletní mistr Vlastimil Harapes. Čestnému členovi Národního divadla bylo 77 let

Jako první na obřadu promluvil ředitel Národního divadla Jan Burian. „Řekne-li se v České republice balet, všechny napadne Vlastimil Harapes,“ zdůraznil Burian tanečníkův význam. Dále promluvili herec a zpěvák Jiří Suchý, režisér Ondřej Kepka a ředitel Taneční konzervatoře Jaroslav Slavický.

„Vlastík byl velkým tanečníkem, hercem a zpěvákem. Byl ale také báječný, empatický a dobrosrdečný člověk. Uměl být i kritický. Nikdy nikomu nezáviděl, ani nemusel. Byl totiž nejlepší,“ řekl Slavický. Podle něj byl Harapes nenahraditelný.

O dojemnou historku o tom, jak se s Harapesem oslovovali, se podělil herec Jiří Suchý. „Vyloučili jsme tykání a on se rozzářil a rozhodl, že si budeme říkat ‚maestro‘. Kdykoli jsme se oslovili, byl pro mě maestro a já pro něj též,“ pronesl Suchý. Dodal také, že ho mrzí, že Harapesovi nebude moci nabídnout roli v příští sezóně divadla Semafor, což mu prý slíbil. „Ten slib jsem nesplnil a už ho nesplním. Odpusťte mi, maestro, moc mě to mrzí,“ dodal. Při jeho posledních slovech se mu v očích objevily slzy.

„S Vlastíken jsme od malička žili kousek od sebe, on bydlel v baráku pode mnou. Znali jsme se asi od mých 13 let,“ řekl médiím herec Jiří Štěpnička. Svému příteli také poslal jedno poslední přání. „Ať ho Pánbůh opatruje,“ dodal.

Jeviště bylo vyzdobené množstvím věnců, nad rakví visela fotografie zesnulého a v pozadí byly promítány archivní ukázky z Harapesových tanečních i filmových rolí. Obřad zakončila státní hymna, jakmile dozněla, následoval dlouhý potlesk vestoje. Poté byla rakev vynesena před budovu Národního divadla. Policisté v té době v místě omezili dopravu.

Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným členem ND, v roce 2016 vstoupil do Síně slávy ND.

Muž, jehož jméno je pro mnohé synonymem českého baletu, po skončení aktivní taneční kariéry našel své místo v muzikálu a činohře, učil a působil i v politice, na podzim 2016 kandidoval do Senátu za ANO. V roce 2012 získal Harapes Thálii za celoživotní taneční mistrovství. Narodil se v Chomutově a v polovině 60. let absolvoval Taneční konzervatoř v Praze. Od roku 1966 byl členem baletu ND, kde od roku 1971 působil jako sólista. V letech 1987 až 1989 byl sólistou a šéfem baletu Laterna magika, od roku 1990 pak 12 let byl uměleckým šéfem baletu první české scény. V Národním divadle působil do roku 2009.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé se rozloučili s herečkou Postlerovou. O dojemné vzpomínky se podělily blízké přítelkyně

Tagy: