Finská premiérka se na parketu tiskla i k popové hvězdě. Jsme jen přátelé, tvrdí

Finská premiérka Sanna Marinová se odvázala. Na uniklém videu předvádí vyzývavý a divoký tanec.

Bujarý večírek finské premiérce Sanně Marinové veřejnost jen tak nezapomene. Na vyzvání vládní koalice i opozice musela nejdříve podstoupit test na drogy. Teď se v médiích objevily fotografie, na kterých mladá politička vášnivě tančí s finskou popovou hvězdou Olavim Uusivirtem. V jednu chvíli to dokonce vypadá, jako by ji osmadvacetiletý zpěvák líbal na krku.

Finská předsedkyně vlády se umí skutečně odvázat. Dokazuje to na uniklém videu, které aktuálně proudí sociálními sítěmi. Marinová velmi divoce a často až vyzývavě tančí a objímá se se svými přáteli. Vášnivý tanec si střihla také s mladým zpěvákem Olavim Uusivirtem. Ten jí měl v jednu chvíli tisknout obličej na krk v gestu, o němž některá finská média tvrdí, že šlo o polibek, píše deník Daily Mail.

„Objevily se spekulace o povaze mého vztahu s premiérkou Sannou Marinovou. Ruku na srdce, mohu jen říct, jak to je: Jsme přátelé a k ničemu nevhodnému nedošlo. Dál o tom veřejně mluvit nebudu, přeji hezký víkend,“ vzkázal umělec na sociálních sítích.

Pár si zatančil v nočním klubu Klubi, který se nachází nedaleko budovy finského parlamentu a patří mezi nejoblíbenější podniky v Helsinkách. Svědkové z večírku navíc dodali, že v podobném duchu Marinová tančila i s dalšími nejméně dvěma muži. „Samozřejmě, že vám nikdo nic neřekne,“ reagovala pracovnice podniku na dotaz novinářů o návštěvě podniku finskou premiérkou.

Bujarý večírek se měl odehrát 7. srpna. Jak sama Marinová přiznala, party začala ve dvou různých bytech se skupinou zhruba 20 přátel, pak vyrazili do víru velkoměsta a zastavili se ve dvou barech. Mezi přáteli byli například popová zpěvačka Alma a její sestra Anna, influencerka Sabin Särkkäová nebo rapper Petri Nygard.

Podle tiskové agentury STT byla Marinová na večírku nedlouho po zkrácené dovolené, a v té době byla odpovědná za plnění vládních úkolů. Její kritici přitom už dříve vyjádřili obavy, že schopnost ministerské předsedkyně plnit povinnosti mohla být ohrožena, a to právě v době, kdy Evropu znepokojuje válka na Ukrajině.

Marinová ve čtvrtek prohlásila, že jen trávila večer s přáteli a nedělala nic zakázaného. „Tancovala jsem, zpívala a bavila se, což je naprosto legální,“ řekla. Dodala, že na zmíněném večírku neviděla užívat drogy ani nikoho jiného. „Mám rodinný život, mám pracovní život a mám volný čas, který trávím s přáteli. V podstatě stejně jako mnoho lidí v mém věku,“ prohlásila 36letá politička.

V pátek Marinová řekla, že schopnost plnit oficiální povinnosti nebyla oné sobotní noci narušena a že by večírek opustila, kdyby byla povolána do práce.

Test na drogy pokládá za nespravedlivý

Premiérka také přijala výzvu podstoupit test na drogy. „V posledních dnech se objevila docela závažná veřejná obvinění, že jsem byla v prostoru, kde se braly drogy nebo že já sama jsem brala drogy,“ řekla Marinová na tiskové konferenci. „Považuji tato obvinění za velmi závažná a ačkoli požadavek na test na drogy pokládám za nespravedlivý, pro svou vlastní právní ochranu a kvůli rozptýlení jakýchkoli pochybností jsem ho podstoupila. Výsledky budou známy zhruba za týden,“ oznámila ministerská předsedkyně.

Své finské kolegyně se zastal například polský premiér Mateusz Morawiecki, když řekl, že Marinová měla právo si vyrazit a slavit, protože její země vstupuje do NATO. „Premiérka má právo být šťastná, protože Finsko vstupuje do NATO,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci, když byl na kauzu kolem videa dotázán. „Takže pokud finská premiérka při této příležitosti vypila trochu víc finské vodky a pak si zatančila, není na tom nic strašného,“ prohlásil polský konzervativní politik.

Marinová má sympatie mladé finské generace i liberálních a levicových voličů. Premiérkou je od roku 2019, kdy vystřídala svého stranického kolegu ze Sociálně demokratické strany Finska Anttiho Rinneho. Toho následně nahradila i v čele partaje. Ve 34 letech se stala zřejmě nejmladší premiérkou na světě.

Tagy: