Tragický osud herce Viceny: Oblíbený pohádkový mlynář se oběsil před premiérou slavného filmu

Herec František Vicena, kterého nejvíce proslavila role laskavého mlynáře Máchala v pohádce S čerty nejsou žerty, zemřel v pouhých 51 letech. Svět se v roce 1984 rozhodl opustit dobrovolně ještě před premiérou slavného filmu. Jaký byl život nezapomenutelného českého umělce, od jehož narození tuto sobotu uplyne 90 let?

František Vicena měl umělecké nadání v genech. Mezi jeho příbuznými byli herec Národního divadla Miroslav Doležal či houslový virtuos a hudební skladatel Jaroslav Kocian. František vystudoval herectví na brněnské JAMU a následně režii a dramaturgii na pražské DAMU. Tam také několik let vyučoval a vychoval několik generací skvělých herců. Mezi jeho studenty patřil například Martin Stropnický.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z bývalé herecké hvězdy Jorgy Kotrbové, představitelky princezny Zlatovlásky se stala multimilionářka

„František Vicena si mě z neznámých důvodů oblíbil. Celý první rok jsem pracoval v podstatě jenom s ním. Na konci ročníku nám řekli: ‚Napište naprosto anonymně, jak se vám první ročník líbil a co si myslíte o kantorech. Nepodepisujte se, jenom to napište.‘ Tak jsem jako trouba napsal, že bych docela rád, kdybychom kantory střídali. Že pan profesor Vicena je fajn, ale leckdy chybí a občas je indisponován. Samozřejmě že bylo hned jasné, kdo to napsal. Mrzelo ho to a mě později také,“ svěřil se Martin Stropnický v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Stravoval ho vnitřní svár, vzpomíná Stropnický

S Vicenou se později znovu sešel ve společném angažmá v Městských divadlech pražských. Jeho bývalý pedagog na sobě však žádnou zlobu nedával znát. „Choval se ke mně jako tolerantní a vstřícný kolega. Až tam jsem zjistil, že v sobě nosí nějaký svár, který ho stravuje. Několik let nato spáchal sebevraždu. Byl to šok,“ dodal Stropnický.

František Vicena se dlouhodobě potýkal s psychickými problémy, na které užíval silné léky. Navíc holdoval alkoholu. Jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval, až ho život přestal těšit. Nakonec se rozhodl pro radikální krok – oběsil se doma v koupelně. Jeho tělo našla manželka, herečka Naděžda Prchalová Vicenová, s níž měl dva syny, když se vrátila z divadelního představení. Na záchranu života už bohužel bylo pozdě. Její muž zemřel 15. října 1984.

Těsně před smrtí Vicena stačil ztvárnit roli, jež ho později proslavila nejvíce. V pohádce S čerty nejsou žerty si zahrál laskavého mlynáře Máchala, kterého jeho hamižná žena v podání herečky Jaroslavy Kretschmerové dožene k smrti. Premiéry se už nedožil. „O jeho obsazení jsem měl celkem jasno a nezmýlil jsem se v něm. Postavu mlynáře ztvárnil přesně tak, jak jsem si představoval. Po natáčení jsem mu poděkoval a sdělil mu, že se nevidíme naposledy, že pro něj budu mít další práci. K tomu už ale bohužel nedošlo,“ řekl pro CNN Prima NEWS režisér Hynek Bočan.

Za zmínku stojí také postava Adolfa Hitlera v komedii Jindřicha Poláka a Miloše Macourka Zítra vstanu a opařím se čajem, kterou František Vicena ztvárnil velmi přesvědčivě.

Tagy: