Hana Brejchová přežila hrůzu. Málem uhořela ve svém pražském bytě. Léčila se na psychiatrii

Hana Brejchová poslední roky života prožila v domu s pečovatelskou službou.

Zemřela Hana Brejchová

Zesnulá herečka Hana Brejchová v posledních letech svého života bojovala s řadou nemocí. Už před čtrnácti lety jen o vlásek unikla smrti, když málem uhořela ve svém pražském bytě. Po nehodě se herečka domů už nikdy nevrátila – nejprve ji čekala nemocnice, později byla hospitalizována na psychiatrii a nakonec se přestěhovala do domu s pečovatelskou službou.

Herečka Hana Brejchová, kterou nejvíce proslavil film režiséra Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky, neměla lehký život. Nejenže žila ve stínu slavnější, o šest let starší, sestry Jany Brejchové, s níž měla velmi komplikovaný vztah, ale nevyhnula se jí ani hrůzostrašná událost, po které přišla o střechu nad hlavou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Se sestrou Janou se Hana Brejchová nesnášela. Když zemře, bude mi to jedno, říkávala. Po usmíření ani jedna z nich netoužila

Když jí bylo třiašedesát let, jen o vlásek unikla smrti. V bytě, v němž žila, vypukl požár, který zapříčinila dekorativní svíčka a netípnutá cigareta, u které herečka usnula. Chybělo pár minut a mohla uhořet.

Skončila v nemocnici. Šest dní ležela na jednotce intenzivní péče, poté se léčila na psychiatrii v Bohnicích. Domů už se nikdy nevrátila. Přestěhovala se do domu s pečovatelskou službou v Buštěhradě, kde měla vše potřebné. O mediální pozornost nestála. „Mám se dobře, o publicitu nestojím. Žádný rozhovor dávat nebudu. Nezlobte se,“ řekla před dvěma lety Hana Brejchová redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

Překonala i hvězdu Claudii Cardinalovou

Zdravotní problémy ji provázely celý život. Už v devatenácti letech prodělala těžkou infekční žloutenku, kvůli níž musela přerušit studium gymnázia. Dlouhodobě se léčila s cukrovkou, ke které se na sklonku života přidaly další nemoci. Před smrtí byla hospitalizována v kladenské nemocnici, kde před několika dny zemřela. Bylo jí 77 let.

Se sestrou Janou, s níž se za mlada rozhádala kvůli režisérovi Miloši Formanovi, který ji obsadil do hlavní role v komedii Lásky jedné plavovlásky, se usmířit nestačila. Za tento film byla na festivalu v Benátkách oceněna třetím místem v kategorii nejlepší ženský herecký výkon. Až za ní skončila tehdejší velká hvězda Claudia Cardinalová.

Tagy: