Expert: Návrat Harryho do Londýna? Král není nejmladší, rád by měl „poznamenaného“ kluka doma

Král Karel III. a princ Harry

Prince Harryho poznamenala traumata z dětství, především úmrtí jeho matky, princezny Diany, uvedl historik Martin Kovář pro CNN Prima NEWS. Kvůli tomu pro něj může být velmi důležité vědět, že se v případě nouze může kdykoliv vrátit domů. Aby se princ Harry vrátil zpět do Londýna, je podle odborníka v zájmu celé královské rodiny. To by mohlo být tématem na plánované usmiřovací schůzi krále Karla III. a vévody ze Sussexu v polovině září.

Poslední týdny se v zahraničních médiích často hovoří o krizi mezi princem Harrym a Meghan Markleovou. Pár už společně nevystupuje na veřejnosti. A právě proto se spekuluje o možném návratu vévody ze Sussexu zpět do Londýna. „Je to ve velkém zájmu královské rodiny, aby se Harry vrátil domů. Takové spory neprospívají žádné rodině, natož té nejsledovanější na světě,“ upozornil pro CNN Prima NEWS historik Martin Kovář.

ČTĚTE TAKÉ: Tichá domácnost u vévodů ze Sussexu? Meghan sundala zásnubní prsten, ukazují fotky z oslavy

Traumata z dětství

Král Karel III. by se mohl v polovině září setkat v rámci mírové schůzky se svým synem princem Harrym. Podle Kováře je princ ovlivněn událostmi, které prožil v dětství, proto by pro něj mohlo být významné vědět, že se má kam vrátit.

„Spekulovat, o čem si vůbec budou povídat, když zatím nevíme, zda se vůbec potkají... Nevěřím na náhody, časová souslednost hodně napovídá. Karel III. ale určitě nerozhodne, jak věci dopadnou mezi vévodou ze Sussexu a jeho ženou. Pokud se ale potkají a král dá najevo, že když princi bude ouvej, tak bude kdykoliv vítán doma, pro Harryho to samozřejmě může být důležité,“ vysvětlil Kovář.

„Dnes už je dospělý chlap, ale z jeho chování je evidentní, že traumata, která utrpěl v dětství – tím mám namysli hlavně úmrtí matky a vše, co kolem toho následovalo – ho osudově poznamenala,“ pokračoval s tím, že je Harry povahově jiný než jeho starší bratr. „Citlivější a evidentně křehčí,“ dodal historik.

„Ať je Karel III. jakýkoliv, oba kluci v různých rozhovorech, hlavně pak Harry, říkali, že to s tátou nebylo jednoduché, když byli děti a během dospívání. Je to pětasedmdesátiletý otec, už není nejmladší. V takovém věku člověk myslí na to, aby měl důležité věci v pořádku a vztah s Harrym z různých důvodů v pořádku není. Myslím, že by byl rád, kdyby měl kluka doma,“ uvedl historik.

Téma mírové schůzky

Napjatou situaci mezi britským králem Karlem III. a jeho mladším potomkem by mohla vyřešit právě usmiřovací schůzka, která by mohla proběhnout 17. září. Podle Barbory Koukalové, zástupkyně šéfredaktora magazínu Expres.cz, by mohla být hlavním tématem jednání partnerská krize královského páru.

„Není vyloučeno, že se ho král bude ptát na krizi s Meghan. Harry třeba dokonce už může mít zaječí úmysly. Pochybuji, že by vévoda opustil svoje děti, to asi určitě ne, ale je možné, že se ho na to král ptát bude,“ myslí si Barbora Koukalová, která dění v královské rodině dlouhodobě sleduje.

„Královskou rodinu samozřejmě bude zajímat, s ohledem na její budoucnost, jak to vlastně nyní bude Harry s Meghan mít. Jestliže je opravdu nějaká krize a může to zajít až k rozvodu, královská rodina může mít zájem na tom, aby věděla dopředu, v jakém bodě se Meghan s Harrym nacházejí a jestli k rozvodu dojde,“ řekla Koukalová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak šel čas s Harrym a Meghan

Tagy: