Herce Jiřího Růžičku se v nemocnici pokusila zabít zdravotní sestra. Nesnášela jeho matku

Herec Jiří Růžička, kterého nejvíce proslavila role tlustého Josefa v komediích Slunce, seno... se během svého krátkého života stačil oženit třikrát, všechna manželství ale skončila rozvodem. V nemocnici, kde bojoval o život, zažil scénu jako z hororu. Zemřel ve věku 43 let, od jeho smrti 20. února uplynulo 25 let. Jaké bylo jeho soukromí?

Jiří Růžička se odmalička potýkal se zdravotními problémy. Když přišel na svět, trpěl podvýživou a jeho slavná matka, herečka Helena Růžičková se obávala, že kvůli tomu zemře. Od té chvíle pečlivě dbala na to, aby neustále jedl. Jiří postupem let začal na váze přibírat, bohužel až příliš. Na jeho zdraví se podepsala nejen enormní chuť k jídlu, ale také fyziognomická porucha. K obědu dokázal spořádat klidně i tři porce a k tomu vypít dvacet coca-col. Ze své tloušťky si hlavu nedělal. Jeho životní motto znělo: Po mně potopa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav, idol dívčích srdcí a hvězda pohádky Tři oříšky pro Popelku se dožil pouhých 38 let. Před smrtí oslepl

Slavná matka mu dohazovala role

Pokoušel se dostat na konzervatoř, kam ho nepřijali. Vystudoval střední ekonomickou školu a krátce se živil jako prodavač. Za svou hereckou kariéru vděčil své matce Heleně. Díky ní se dostal i ke své nejslavnější roli, tlustého Josefa v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno... „Helenka mi tenkrát řekla: ‚Dej mu tam prosím tě nějakou roli, ať ho mám pod dohledem.' A tak se také stalo,“ prozradil režisér Zdeněk Troška redaktorovi CNN Prima NEWS.

Jiří Růžička ve svých čtyřiceti letech vážil 312 kilo. Přestože mu lékaři kladli na srdce, aby razantně změnil svoji životosprávu, nedal si říct.

Zdravotní sestra se mu mstila

Netrvalo dlouho a zkolaboval doma na toaletě. Záchranka, která pro něj přijela, ho kvůli jeho korpulentní postavě nemohla dostat do sanity. Nakonec pro něj musela přijet dodávka, do které ho soukalo osm lidí. Byl dopraven do nemocnice, kde byl jeho zdravotní stav stabilizován. Od té doby to ale s jeho zdravím šlo z kopce.

Prodělal mozkovou mrtvici, infarkt, začaly mu selhávat ledviny a játra. Nakonec skončil v nemocnici v Plzni, kde se ho jedna ze zdravotních sester pokoušela zabít. V noci mu cpala buničinu do hadiček, které přiváděly kyslík a potřebné léky. „Nesnášela jeho matku Helenu za to, že kandidovala za komunisty do Senátu, protože jejím rodičům komunisté ublížili. Tak se na Jirkovi mstila,“ uvedl režisér, kterého s Růžičkovou pojilo dlouholeté přátelství.

Do nemocnice ho chodilo každý den obracet několik hasičů

Okamžitě Jiřího nechali převézt do jiné nemocnice. Aby neměl proleženiny, denně ho chodilo obracet šest hasičů, kterým za to Helena Růžičková dávala tisíc korun. Zdravotní personál ho totiž kvůli jeho nadváze nebyl schopen uzvednout. Poslední roky života se bez pomoci druhých neobešel. Když byl doma, staraly se o něj pečovatelky. Jiří Růžička zemřel 20. února 1999 v pražské Thomayerově nemocnici. Příčinou bylo celkové selhání organismu. Pohřeb si nepřál. Chtěl, aby jeho popel byl rozptýlen na místě, které měl rád.

Během svého krátkého života se stačil oženit třikrát, ale každé manželství skončilo rozvodem. Měl dvě dcery, Lucii a Kamilu, ani s jednou se ovšem nevídal. Tradovalo se, že za jeho rozchody tak trochu mohla právě jeho slavná matka, která vůči němu byla až nepatřičně majetnická a chtěla ho mít pouze pro sebe.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proč se režisér Zdeněk Troška rozhodl skoncovat s filmováním a už nic nenatočí?

Tagy: