Dvacet let od smrti Heleny Růžičkové: Kdyby to dnes viděla, klepla by ji pepka, říká Troška

Excelentní herečka, upřímná žena, která bez rozpaků do očí vždycky řekla, co si zrovna myslí. Milující matka, která jediného syna Jiřího zahrnovala velkou láskou. Taková byla Helena Růžičková, od jejíž smrti 4. ledna uplynulo 20 let. Její soukromý život by vydal na román. Pro CNN Prima NEWS na ni zavzpomínal její blízký přítel, režisér Zdeněk Troška.

Helena Růžičková, rozená Málková, se vdávala už ve svých 19 letech a manželství jí vydrželo celý život. Při zkouškách na DAMU, kam nakonec nebyla přijata, se seznámila s Jiřím Růžičkou, který se posléze stal divadelním hercem a pomocným režisérem na Barrandově. Na svatbě jí svědčila kamarádka Jiřina Bohdalová.

Přestože by manžela Jiřího nikdy neopustila, řídila se prý pravidlem, co oči nevidí, srdce nebolí. Jak pro deník Blesk vzpomínala Helenina kamarádka, spisovatelka Marie Formáčková s hercem Václavem Glazerem, mezi její tajné milence v mládí patřil například americký písničkář a herec Dean Reed, který emigroval do NDR.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl. Umělci se kradli

Synovi dohodila roli v trilogii Slunce, seno…

Růžičková podle nich prožila také krátký románek s o 22 let starším hercem Josefem Hlinomazem, s nímž se sblížila během natáčení filmu Psi a lidé.

Se svým manželem měla Růžičková jediného syna Jiřího, který se stal rovněž hercem a nejvíce ho proslavila role tlustého Josefa v trilogii režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno… „Helenka mi tenkrát řekla: ‚Dej mu tam, prosím, tě nějakou roli, ať ho mám pod dohledem.‘ A tak se také stalo,“ zavzpomínal s úsměvem pro CNN Prima NEWS Zdeněk Troška.

Osudové seznámení

S Helenou Růžičkovou ho pojilo třicet let blízkého přátelství. „Seznámili jsme se v době, kdy jsem byl ve druhém ročníku na FAMU a asistoval jsem staršímu kolegovi při natáčení jedné inscenace, kde Helenka hrála. Řekl jsem jí, že jsem napsal scénář na svůj absolventský film a že bych jí jednu z hlavních rolí rád nabídl, protože jsem ji psal pro ni. Ona se zeptala, v jakém jsem ročníku. když jsem jí odpověděl, že ve druhém, spráskla ruce a povídá: ‚Bože, on je ve druháku a už má napsaný absolventský scénář.‘ Režie se totiž studovala pět let. Scénář si přečetla a zaujal ji, řekla: ‚Bez debat.‘ To byla její oblíbená fráze,“ prozradil režisér Zdeněk Troška.

Bydlela u Trošků

Zmíněný scénář pak natočil jako komedii pod názvem Slunce, seno, jahody, kde Růžičková nezapomenutelně ztvárnila postavu Škopkové. „Padli jsme si do oka hned při prvním setkání. Chodíval jsem dost často k nim domů. Ona i její manžel Jiří byli znamenití kuchaři, takže se tam hodovalo. No a když jsem v roce 1983 natáčel Slunce, seno, jahody, tak Helenka bydlela u nás doma, u Trošků, a skamarádila se s mými rodiči. Byla jako člen rodiny. Pak si s manželem v jižních Čechách zakoupili stodolu, kterou jim zedníci přestavěli na obytný dům,“ uvedl režisér.

Kandidatura do Senátu za KSČM

Když se v roce 1996 rozhodla vstoupit do politiky, překvapilo ho to. Růžičková v roce 1996 kandidovala do Senátu jako bezpartijní za KSČM. „Nečekal jsem to, ale ona prostě chtěla pomáhat lidem a žádná jiná strana neměla tak sociálně vyhraněný program. Tak to zkusila a naběhla si... Ale kdyby to Helena viděla dneska, jak to tady vypadá a co se tady děje, tak by ji okamžitě klepla pepka,“ míní Zdeněk Troška, který byl s herečkou v blízkém kontaktu až do její smrti.

Překonala rakovinu. Lékaři to označili za zázrak

„Představte si, že všechny ty rakovinové nádory, kterými onemocněla, svoji obrovskou vůlí umořila. Lékaři říkali, že to je zázrak. Zůstal tam jen jeden nádor, který byl zapouzdřený, a tudíž se nehýbal. Trápily ji jen nohy, kvůli nimž skončila na vozíku. Měla v plánu rehabilitace, aby je nějakým způsobem posílila, ale bohužel už k tomu nedošlo. Zemřela na selhání ledvin,“ uvedl režisér.

V jeho srdci zanechala Růžičková hlubokou stopu. „Byla taková, jakou ji známe z filmů. Rázná, přímá, nesnášela lež a podrazy. S nikým se nemazala, vždycky řekla, co si myslí. Říkávala, že člověk by si měl užívat každého dne, vážit si toho, že je tady, a uvědomit si, že je tady jenom chvilinku, proto nechápala, proč si lidé dělají naschvály a páchají zlo,“ uzavřel režisér Zdeněk Troška.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Od 10. ledna na TV Prima můžete sledovat pokračování seriálového hitu Pod hladinou Na vlnách Jadranu

Tagy: