Herec Karel Augusta se upil k smrti kvůli mladé milence. Zemřel doma, manželce v náručí

Herec Karel Augusta, který před kamerou ztvárnil desítky slavných rolí, se dožil dvaašedesáti let. Jeho soukromý život by vydal na román. Opustil rodinu, zamiloval se do mladé baletky a aby se jí zalíbil, začal drasticky hubnout tím, že nejedl, ale pouze pil suché bílé víno. To se mu nakonec stalo osudným.

Páni kluci, Příště budeme chytřejší, staroušku!, Kamarád do deště, Já to tedy beru, šéfe...!, Na pytlácké stezce, Causa Králík – to je jen stručný výčet filmů, ve kterých herec Karel Augusta zazářil. Dlouhá léta vedl spořádaný život. S manželkou Alenou měl dva syny a jako otec se o svou rodinu řádně staral. Zlom v jeho životě nastal, když se bláznivě zamiloval do půvabné mladé baletky Dagmar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný textař Eduard Krečmar na sklonku života vyměnil manželku za mladou Ukrajinku. Chodila k nim domů uklízet

Kvůli ní chtěl omládnout, přestal jíst a začal drasticky hubnout. Nakonec zhubl třicet kilo, problém byl ovšem v tom, že místo jídla pouze pil, nejčastěji suché bílé víno, na kterém se postupem času stal závislým. Svých démonů se několikrát pokoušel zbavit v protialkoholní léčebně, bohužel neúspěšně.

„Byl to geniální herec, ale když jsme spolu točili naposledy, bylo to už poměrně složité. Když se nenapil, nepředvedl takový herecký výkon, na jaký jsme u něj byli zvyklí. Musel jsem ho poslat, aby si šel loknout, pak přišel a zahrál to bravurně,“ prozradil pro CNN Prima NEWS režisér Jaroslav Soukup, který Augustu velmi často obsazoval do svých filmů.

Jen namátkou: Vítr v kapse, Kamarád do deště, Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu nebo crazy komedie Byl jednou jeden polda II – Major Maisner opět zasahuje, což byl mimochodem jeden z jeho posledních počinů před kamerou. Rok na to Augusta zemřel.

Manželce řekl, že ji má rád, a zemřel

Na sklonku života se Karel Augusta vrátil ke své manželce, která se o něj starala až do posledního dne. „Ta smrt přišla nečekaně. Přišel odpoledne domů, lehl si a druhý den ráno nevstal. A já říkala: ‚Je ti blbě? Chceš jíst?' On už tu smrt zřejmě cítil... Večer jsem seděla u stolu, on přišel a říkal: ‚Alenko, mám tě moc rád.' Já jsem na něj zůstala koukat. A on říkal: ‚Já jenom chci, abys to věděla.' A odešel. Šel si lehnout a druhý den dopoledne jsem ho našla mrtvého. Zemřel na selhání ledvin,“ přiblížila vdova Alena v televizním dokumentu Příběhy slavných.

Nedožité 89. narozeniny Karla Augusty si připomínáme 20. června.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jakub Prachař se svojí láskou Sarou Sandevou představili nový seriál Jakub a Sara

Tagy: