Herec Petr Svojtka měl se třemi ženami tři děti. Zemřel tragicky, tramvaj ho usmýkala k smrti

Herec a dabér Petr Svojtka, který zemřel v pouhých pětatřiceti letech za velmi tragických okolností, by 25. září oslavil 77. narozeniny. Jeho smrt je dodnes zahalena tajemstvím. Za svůj krátký život se stal třikrát otcem, každé dítě měl s jinou ženou, pokaždé se jednalo o velmi slavné herečky.

O smrti talentovaného herce Petra Svojtky, který měl svůj život teprve před sebou, kolují různé zvěsti. Jednou z nich je, že se mu stala osudnou jeho záliba v adrenalinu. Když se v noci vracel z divadelního baru v Národním divadle, rozhodl se, že se sveze noční tramvají na spřáhlech mezi spojenými vozy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké byly honoráře nejslavnějších českých herců za totality? Luba Skořepová si za jedno natáčení vydělala na trabant

Jenže neudržel balanc, spadl a mnohatunový kolos ho usmýkal a rozdrtil. Řidič tramvaje o tragédii neměl vůbec ponětí, lidských pozůstatků na kolejích si měl všimnout až projíždějící taxikář. Tělo bylo identifikováno podle nalezených dokladů, fyzicky to totiž nebylo možné...

Sebevražda, nebo nešťastná náhoda?

Objevily se i zprávy, že šlo o sebevraždu. Krátce před smrtí totiž přišel o vytouženou a slibovanou roli Hamleta, což velmi těžce nesl. Podle jeho kamaráda a kolegy, herce Jiřího Krampola, bylo ale všechno jinak.

„Pořád se píše o tom, že byl opilej nebo že machroval, nastoupil na spojovací oj tramvaje, z ní spadl a tramvaj ho přejela... To je prostě blbost! Jediný problém byl v tom, že on chudák strašně špatně viděl. A tak nastoupil tam, kam neměl. A to ho bohužel stálo život. Byla to nešťastná náhoda,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS Jiří Krampol.

Svojtkovy herecké lásky: Macháčková, Janěková, Boušková

Petr Svojtka měl velkou slabost pro herečky. Jeho první ženou byla Kateřina Macháčková, se kterou měl syna Petra, dnes uznávaného divadelního režiséra. Manželství jim vydrželo zhruba rok. Další jeho láskou byla herečka Jana Janěková, s níž měl dceru Janu.

V době, kdy k tragédii došlo, byl ženatý s Janou Bouškovou, s níž měl syna Jana. Když zemřel, chlapečkovi byly pouhé dva roky. K tragédii došlo den po manželčiných narozeninách. V nejtěžších chvílích Janě Bouškové pomohlo především to, že má syna, o kterého se musela za každou cenu postarat a vychovat ho.

Vdově pomohla maminka i kolegové v divadle

„Také moje máma mi tenkrát moc pomohla. A také to, že jsem měla hodně práce v divadle a natočila v té době i tři inscenace v ostravské televizi. Ráda jsem tam jezdila vlakem. Byla to dlouhá cesta, ale já byla šťastná, že nemusím sedět doma se svými problémy,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Jana Boušková.

Když se její syn zeptal na tatínka, měla pro něj odpověď. „Říkala jsem mu, ať počká do večera a já mu ukážu hvězdičku na obloze, a to je jeho táta,“ přiblížila Jana, která se ze dne na den stala samoživitelkou a musela se hodně otáčet, aby vše dokázala finančně zvládnout. „Musela jsem se vystěhovat z „nadměrného“ bytu a nový byt úplně zrekonstruovat. A to mě dost zaměstnalo. Zaplaťpánbůh. Jsem dost šetrná, takže než mi byl vyměřený vdovský důchod, s penězi jsem jakž takž vyšla. V divadle mi  také pomohli,“ zavzpomínala na těžkou dobu.

Jak syn přijal otčíma Václava Vydru?

Nevěděla, co bude dál. Život jí ovšem cestu ukázal. Po roce a půl se dala dohromady se svým dlouholetým kamarádem, hercem Václavem Vydrou. Dobře ho tehdy přijal i její malý synek. „Honza Vaška znal. Pomáhal mi při stěhování ještě s několika kamarády. S Vaškem jsme spolu studovali na konzervatoři v jednom ročníku. Byli jsme spolužáci. Když jsem byla ještě těhotná, Vašek v té době točil v Chorvatsku a zastavil se u nás v bytě s dárky pro moje dítě a taky mi nabídl, že, kdyby Petr – můj muž – nebyl doma a začala bych rodit, tak ať mu zavolám, že mě odveze do porodnice. Můj syn ho poznal i takhle,“ prozradila Jana Boušková.

Mohli jste přehlédnout. Jak slavily herecké hvězdy? Ukáže video níže.

Tagy: