Kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová dožívala v hospicu. Z politiky byla zklamaná

Před čtyřmi lety, den po Štědrém dni, ve věku 72 let zemřela herečka, spisovatelka, politička a rovněž někdejší kandidátka na českou prezidentku Táňa Fischerová. Příčinou byla rakovina, se kterou poslední roky života statečně bojovala. Se smrtí byla smířená.

S manželem, hudebním skladatelem Petrem Skoumalem, měla Táňa Fischerová syna Kryštofa, který se narodil s postižením – dětskou mozkovou obrnou. Je upoutaný na invalidní vozík a do konce života bude potřebovat nepřetržitou péči. Na jeho výchovu zůstala sama, neboť Skoumal od rodiny odešel. Jak se svěřila v pořadu 13. komnata, prožívala tehdy nejtěžší období a byly okamžiky, kdy těžko hledala důvod, proč něco dělat, proč vůbec žít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku se dožil pouhých osmatřiceti let. Před smrtí oslepl

Nakonec v sobě našla vnitřní sílu a s nelehkým osudem se rvala velmi statečně. Kryštof pobýval střídavě pět měsíců u ní doma, pak v ústavu. „Myslím, že kdybych ho neměla, byla bych jiný člověk. Byla bych horší. On má svůj svět a je v něm šťastný. Vím, že nikdy nebude mít děti a já vnoučata, tak to prostě je. Přesto ten život stojí za to a je radostnej,“ popisovala Táňa, která se celý život angažovala v oblasti charity a pomáhala druhým.

Před smrtí obvolala přátele

Když onemocněla rakovinou a věděla, že se její čas brzy naplní, obvolala své nejbližší, aby se s nimi rozloučila. Poslední týdny svého života strávila v hospicu. Dva dny před smrtí přijala svátost posledního pomazání. Do světla svaté vánoční doby odcházela smířená. „Volala mi, usmívala se a říkala, že se se mnou loučí. Odcházela s takovým něžným úsměvem. Já jsem se jí ptal, co tady bez ní budeme dělat. Ona mi na to odpověděla, že jsem se zbláznil, že tady bude všechno hezké,“ uvedl po její smrti pro ČTK herec Jan Kačer.

Z politiky odcházela znechucená

Táňa Fischerová v roce 2013 kandidovala v první přímé volbě prezidenta ČR a se ziskem 3,22 procenta skončila na sedmém místě. Za určité vítězství považovala, že porazila stranického kandidáta ODS Přemysla Sobotku a mediálně známou Janu Bobošíkovou.

Z politické scény odcházela znechucená a zklamaná. „Že jsem do prezidentských voleb šla, toho nelituji. Měla jsem možnost setkávat se s lidmi, mluvit s nimi o věcech, které považuji za zásadní a důležité. Šířit svoje myšlenky a vize. Z toho, co se dnes děje, jsem zděšena. Všechno, co do politiky přinesl Václav Havel, je v troskách,“ sdělila redaktorovi TV Prima před druhou přímou volbou prezidenta ČR v roce 2018, v které už nekandidovala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herec Pavel Trávníček se po 50 letech vrátil na místa, kde natáčel slavnou pohádku Tři oříšky pro Popelku:

Tagy: