Vláda selhává, říká senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL. Nebránil by se spolupráci s ANO a SPD

Jak bývalý předseda KDU-ČSL a současný senátor Jiří Čunek hodnotí působení své strany ve vládě Petra Fialy (ODS), lidovecké ministry nebo prezidenta Petra Pavla? Může kandidatura Miroslava Kalouska do Evropských voleb za Spolu negativně ohrozit vztahy v koalici? Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Co říkáte na ohlášenou kandidaturu Miroslava Kalouska do evropských voleb za Spolu?
Je to věc TOP 09, jestli si ho tam nasadí. Ty tři strany se pak budou muset nějak dohodnout a já to nechávám na nich. Nicméně musím říct, že jsem poměrně uvítal, že Miroslav Kalousek odešel z politiky. Myslím, že to pro ozdravení české politické kultury bylo dobře.

Miroslav Kalousek se s lidovci nerozešel příliš v dobrém. Z KDU-ČSL odešel a založil stranu TOP 09, což mu někteří členové dodnes nemohou zapomenout. Nemůže to ohrozit další spolupráci mezi topkou a lidovci?
To určitě ne. TOP 09 má právo si nominovat, koho chce. My to bereme tak, že je to čistě na nich.

Konsolidační balíček považuji za nesmysl s ohromným dopadem do veřejné správy.

Čím si vysvětlujete tak výrazný pokles volebních preferencí lidovců? Poslední průzkumy vám přisuzují pouhá tři procenta.
Je to výsledek vládní politiky. Například konsolidační balíček považuji za nesmysl s ohromným dopadem do veřejné správy. Když se o něm hlasovalo v Senátu, hlasoval jsem proti. Stačilo by znovu zavést superhrubou mzdu a žádný takový balíček nemusel být.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident Pavel k sobě přibral špatnou ženu. Senát naprosto selhává, tvrdí jeho bývalý šéf Milan Štěch

Mají od vás ministři za KDU-ČSL zpětnou vazbu, nebo je váš názor ve straně ojedinělý?
Stranických setkání se sice příliš nezúčastňuji, nicméně můj názor dobře znají. Když se v Senátu hlasovalo o konsolidačním balíčku, vystoupil jsem s projevem, v němž jsem podrobně vysvětlil, proč budu hlasovat proti.

Jiří Čunek (64)
Ve vládě Mirka Topolánka působil jako první místopředseda a ministr pro místní rozvoj. V letech 2006 až 2009 byl předsedou KDU-ČSL, od roku 2016 do roku 2020 hejtmanem Zlínského kraje. Před rokem se stal starostou města Vsetín, od roku 2006 je senátorem. S manželkou Pavlou, která je zubařkou má čtyři dcery. Jeho bratrancem je herec Josef Polášek.

Co by lidovcům pomohlo z krize, aby se stali politickou stranou se stabilní voličskou podporou?
Musíme se držet svých témat a neustupovat od nich. To znamená být konzervativní středovou stranou, to je první věc. Ta druhá je nebýt součástí neúspěšného konání vlády, která selhává a zadělává si na velké problémy.

Takže by lidovci podle vás měli z vlády odejít?
Spíše si myslím, že by s koaličními partnery měli diskutovat o tom, proč je ta vláda tak neúspěšná, a přijít s nějakým řešením.

Jak hodnotíte lidovecké ministry ve vládě Petra Fialy?
Poměrně neutrálně. Ostudu nedělají. Marian Jurečka má bohužel to nejhorší ministerstvo, které je pod mediálním drobnohledem a jehož činnost bohužel dopadá na občany nejvíce. Marek Výborný má handicap, že dělá ministra zemědělství, aniž by se této problematice profesně předtím věnoval. Zemědělci jsou na to hákliví.

Proč tedy vaše strana Marka Výborného na ministra zemědělství nominovala? Máte o odborníky personální nouzi?
Ty lidi samozřejmě máme, ale řekl bych, že v tomto případě zafungovala dlouhodobá vazba mezi panem Výborným a panem Jurečkou. Pan Výborný byl předsedou lidovců, pak odstoupil a zvolen byl Jurečka. Myslím, že tam hrají roli tyto vztahy...

Vláda Petra Fialy, které momentálně důvěřuje pětina občanů, je kritizována i za to, že to s podporou a pomocí válkou postižené Ukrajině přehání a více řeší její problémy než českých občanů. Jak to vidíte vy?
Já si to myslím také. Pomáhat ano, ale takový hujerismus, který předvádí česká vláda, je mi proti srsti. Přijde mi, že chce za každou cenu dokázat, že v té pomoci a v tom boji, který se nás zatím vůbec nedotkl, jenom tedy finančně, jsme první v Evropě. Myslím si, že by se měly boje na Ukrajině zastavit a mělo by se jednat o její neutralitě, kterou bude z jedné strany hlídat NATO a z druhé Rusko.

Takže přijetí Ukrajiny do NATO neschvalujete?
Když se hlasovalo o usnesení, že Senát vyzývá NATO, aby byla Ukrajina co nejdříve přijata do její struktury, hlasoval jsem proti a všem kolegům u řečnického pultu jsem také vysvětlil proč. Považoval jsem to za populistický, nesmyslný požadavek. Představte si, že pokud by nám NATO náhodou vyhovělo, byli bychom skutečně ve válce. Nastala by mobilizace a naši občané by museli jít do války... Ono rozhodovat populisticky, když mě vlastně nic nebolí, nenasazuji nikde krk, to se dělá velmi dobře, ale následky se už nedomýšlí.

Vy jste mezi lidovci jeden z mála, který by se nebránil spolupráci s hnutím ANO. Stále to platí?
Jsem přesvědčen, že nemáme spolupracovat pouze s komunistickou stranou. Se všemi ostatními se za určitých podmínek dohodnout dá.

Když byl na Slovensku zvolen Fico, komentovalo se to tak, jaká to bude hrůza, odklon nebo výstup z Evropské unie, a nic z toho se neděje.

I s SPD?
Se všemi... Když dojde na lámání chleba, stačí se podívat do historie, že co před volbami strany proklamují, po volbách stejně většinou neplatí. Ti, kteří se ohání tou takzvanou čistotou, to většinou porušují nejčastěji. Podívejte se na kraje a města, kde s ANO klidně vládnou Piráti, ODS, STAN nebo topka. Vždycky si to pak zdůvodní, že jim vlastně nic jiného nezbývalo než to dát takhle dohromady. Ale někdy se z toho dělá zbytečný strašák. Když byl na Slovensku zvolen Fico, komentovalo se to tak, jaká to bude hrůza, odklon nebo výstup z Evropské unie, a nic z toho se neděje. Důležité je najít v koalici, ať už bude jakákoliv, programové cíle. Kromě komunistů se dá vládnout s každou stranou.

Jak byste zhodnotil současného prezidenta Petra Pavla?
Je vidět, že jako bývalý voják, který byl celý život zvyklý rozdávat a plnit rozkazy, se v tom politickém světě ještě hledá. Přeji mu, a tím pádem i České republice, aby tu svou správnou polohu našel.

VIDEO: Premiér Petr Fiala by měl skončit, řekl Andrej Babiš

Tagy: