Herečka Lojdová ze Slunce, seno na penzi nežehrá. Nešulila jsem to a teď se mi to vrací, říká

Herečka, moderátorka a bývalá politička Kateřina Lojdová před kamerou zazářila v komediích Zdeňka Troška Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika, v nichž ztvárnila postavu inženýrky Gábiny Tejfarové. Ač na to nevypadá, letos v březnu oslavila 63. narozeniny a získala nárok pobírat starobní důchod. Jak je s jeho výší spokojena?

Zatímco řada českých umělců v seniorském věku žehrá na výši své penze, která je podle nich vzhledem k rostoucím cenám neadekvátní, Kateřina Lojdová mezi stěžovatele nepatří. „O mně všichni mluví jako o herečce, ale pro mě to byla jen pětiletá epizoda. Celý život jsem byla zaměstnaná, učila jsem, pracovala v Poslanecké sněmovně, podnikala jsem a vždy si řádně platila zdravotní a sociální pojištění. Nikdy jsem si neplatila minimum nebo to nějak šulila a teď se mi to vrací. Nemám žádný extra velký důchod, nižší průměr, ale tak to prostě je,“ uvedla Lojdová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Václav Vydra o své penzi. Smutný pohled. Pracoval jsem od osmnácti let. Představoval bych si něco jiného

Manžel byl českým velvyslancem ve Francii

Lojdová je manželkou někdejšího rozhlasového manažera Michela Fleischmanna, se kterým má dvojčata Maxe a Kláru. Fleischmann byl od roku 2020 českým velvyslancem ve Francii a Kateřina v zemi galského kohouta pobývala s ním.

„Prožili jsme tam celkem náročné a hektické období. Covid, francouzské předsednictví EU a hned poté české předsednictví, pak válka na Ukrajině, pak Izrael, v létě olympiáda, paraolympiáda. Nyní, po návratu mám šanci se trochu nadechnout a zvolnit. Celý život jsem makala jako šroub bez ohledu na víkendy nebo svátky. Nadále pracuji jako psychoterapeutka, jsem členkou České asociace psychoterapeutů, a trochu píšu články a něco do šuplíku,“ prozradila někdejší herečka.

Po revoluci vyměnila herectví za politiku

Lojdová po sametové revoluci vyměnila herectví za politiku. Za stranu ODA byla v roce 1992 zvolena do tehdejší České národní rady, která byla o rok později transformována na Poslaneckou sněmovnu. Jako poslankyně zasedala v zahraničním výboru. Následně pracovala jako poradkyně ministra životního prostředí Jiřího Skalického.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Dcera trojnásobného českého slavíka Dalibora Jandy vyměnila dům za útulný byt s velkou terasou. Jak to u ní doma vypadá?

Tagy:
Francie práce manželství rádio ambasáda herec důchody herečka celebrity velvyslanec Michel Fleischmann penze Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Kateřina Lojdová společenská rubrika