Herec Vydra o své penzi: Smutný pohled. Pracoval jsem od 18, představoval bych si něco jiného

Osmašedesátiletý herec Václav Vydra je v důchodu třetím rokem, stále je však velmi pracovně aktivní. Nic jiného mu ani nezbývá. Jak pro CNN Prima NEWS přiznal, z výše své penze by nevyžil.

Herec Václav Vydra je velmi vytížený člověk. Hraje v divadlech, točí filmy, dlouhá léta s manželkou, herečkou Janou Bouškovou, na TV Prima provází pořadem Prostřeno a do toho se stará o své milované koně a statek – což je velmi nákladná záležitost. Volný čas mu téměř nezbývá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Uršula Kluková ve svých 83 letech stále pracuje. Když odešla do penze, brala 9 tisíc. Výše důchodů ji děsí

Kvůli svému časovému zaneprázdnění si důchod vyběhal až po roce a půl. „Příjemný byl ten nedoplatek od státu za tu dobu, jinak to byl docela smutný pohled. Na to, že jsem pracoval od svých osmnácti let bez přerušení, bych si výši důchodu představoval jinak, ale to bych nesměl pracovat a žít v Čechách,“ prohlásil Václav Vydra pro CNN Prima NEWS.

V podnikání se krutě spálil

Po sametové revoluci začal Vydra podnikat se zbraněmi. Kvůli nečekané změně zákonů ale zbankrotoval a dostal se do dluhů. Dokonce mu byl zabaven i dům. Díky své pracovitosti dokázal vše splatit. Pomohla mu i kniha, kterou napsal o své milované mamince, legendární herečce Daně Medřické. Stala se bestsellerem.

„Protože jsem nesehnal nakladatele, který by byl ochoten vydat více než 30 tisíc výtisků, musel jsem si na to sehnat půjčku. Pak se nám ale podařilo najít distributora, který shodou okolností bydlel přes ulici, a knihu jsme vydali. Jenom se po ní zaprášilo. Byl to takový fofr, že jsem tu půjčku nakonec ani nepotřeboval, a z prodaného nákladu jsme zaplatili tiskárnu. Pak už to byl čistý příjem, který mě v podstatě zachránil a umožnil mi koupit zpátky náš dům, který byl zastavený v bance,“ zavzpomínal herec na těžké životní období.

Václav Vydra se narodil do slavné umělecké rodiny. Jeho tatínek Václav Vydra starší, stejně jako matka Dana Medřická, patřili k výrazným českým hercům. Jeho dědeček byl ředitelem Národního divadla. Po absolutoriu na Pražské konzervatoři působil v několika divadelních souborech, například v kladenském Divadle Jaroslava Průchy, Městském divadle Mladá Boleslav nebo v Městských divadlech pražských. Od roku 1995 je členem Divadla na Vinohradech. Kromě toho hostuje i na jiných pražských scénách, například v Divadle Bez zábradlí nebo v Hudebním divadle v Karlíně.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jaroslav Suchánek, televizní komentátorská legenda, otec herce Michala Suchánka. Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká

Tagy: