Když umíral, byl to šok. V divadle jsem se styděla, říká Wolfová o dědečkovi Filipovském

Moderátorka CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová byla hostem pořadu Povídej.

Nenechte si ujít Pavlínu Wolfovou v pořadu Povídej

Novinářka Pavlína Wolfová bude hostem nedělního premiérového dílu pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. S moderátorkou Radkou Červinkovou probere svou rodinu a zavzpomíná i na svého dědečka, hereckou legendu Františka Filipovského. „Dědeček se do toho uměl fakt opřít. Ježíš, jak já se za něj vždycky v divadle styděla, když mluvil nahlas. A stejně hlasitý byl poté i v tramvaji anebo metru,“ prozradila Wolfová.

Wolfová jinak mluví o své rodině jen v pozitivním slova smyslu. Je dcerou zpěváka Petra Spáleného a herečky a moderátorky Pavlíny Filipovské. Jejím dědečkem byla herecká legenda František Filipovský. Ke všem jmenovaným má Pavlína hodně blízko. „Jsme trochu rodina vymykající se standardu. Vždy jsme drželi pohromadě a byli víc jako takový cirkus,“ přiznala moderátorka, která na CNN Prima NEWS moderuje pořad 360°.

„Vždycky jsme byli hodně hlasití. Vyjma táty, který je nahlas jenom na jevišti. A byli jsme vždycky hodně nestandardní. Chodili jsme hodně pozdě spát a pozdě vstávali. Žili jsme pohromadě. A někde u babičky s dědou skončily ty uspořádaný vztahy,“ pokračovala.

Zásadní vliv na ni měli od malička její rodiče. Hodně ale tíhla také k prarodičům. Po babičce Matildě dokonce pojmenovala dceru. „Babička pro mě byla jistota v době nejistot. Ať už při rozvodu mých rodičů, v době puberty anebo první lásky. Dodnes si myslím, že byla dokonalá komplet se vším všudy. Měla nesmírnou míru trpělivosti s divokými lidmi. I cirkus potřebuje šedou eminenci, která to drží pohromadě a dává tomu řád,“ řekla Wolfová s tím, že právě takovou roli v její rodině babička zastávala. Když odešla, vše se změnilo.

„Prošli jsme si roky nejistoty. Nevěděli jsme, kdo nás spojí a dá dohromady. To se časem stalo mojí ambicí. Snažím se dát rodinu dohromady,“ svěřila se Wolfová.

Kromě babičky měla velice blízko i k dědečkovi, slavnému herci Františku Filipovskému. „Byl to děda, kterému se nesmělo říkat dědo. Neměl to rád,“ řekla s úsměvem známá moderátorka.

Dědeček odcházel zvláštním způsobem

Filipovský zemřel před téměř 29 lety. Wolfová si ale dodnes pamatuje společně zažité chvíle do detailu. „V čase, kdy byly prázdniny, dělal mámě parťáka a jezdil s námi na dovolené. Byl čtvrtý do party a bylo to s ním skvělé. Působil bezstarostně a byl strašně pozitivní, optimistický a děsně legrační. V životě jsem ho neviděla se zlobit, rozčílit se nebo se víc napít,“ vylíčila Wolfová.

„Slyšela jsem o něm spoustu špatných věcí, když umřel. Já jsem si ale vzpomínky na něj uchovala tak, jak jsem ho četla. Poslední rok jeho života jsem měla to štěstí a částečně i smůlu, že jsem s ním žila v jednom bytě a viděla ho odcházet. Odcházel strašně zvláštním způsobem,“ přiznala Wolfová, že si nenechala vzpomínky nijak kazit.

Její dědeček totiž přestal mluvit. „Nevím, co se stane herci, který najednou nemůže používat to, co používal celý život, a on se do toho fakt uměl opřít. Ježíš, já se vždycky tak styděla v divadle, jak on byl nahlas, a pak byl stejně hlasitý i v metru nebo tramvaji,“ smála se Wolfová.

„Když přestal mluvit, začal být dezorientovaný a začal scházet. Byl to strašně těžký rok. Že to spěje ke konci, jsme všichni dobře věděli, ale nikdo jsme si to nedovedli představit. Pamatuji si jako dnes, když jsem tenkrát pracovala jako elév v Československý televizi a přijeli za mnou do televize mi říct, že umřel. Dodnes je to pro mě jeden z největších šoků, jaké mě kdy v životě potkaly,“ přiznala Wolfová.

Tenkrát se trápila kvůli dědečkovi, ale velké obavy měla i o babičku Matildu. „Babička ho následovala z mého hlediska příliš brzo. Pro mě jsou to ztráty, které se přes léta letoucí, nezacelily. Byli to esenciální lidé, kteří mi v životě strašně moc dali,“ uzavřela Wolfová. Celý rozhovor sledujte v neděli 17. dubna v pořadu Povídej od 21:30 na CNN Prima NEWS.

Tagy: