Slavná první láska a hororové dětství. Co jste nevěděli o Michalu Davidovi?

14. červenec je v českém šoubyznysu významným dnem. V toto datum se narodili dva přední umělci: Karel Gott a Michal David. Několikanásobný český slavík by oslavil 83. narozeniny, druhý zmiňovaný slaví ve čtvrtek dvaašedesát. A právě o Davidovi jsme připravili pět největších pikantností z jeho života.

Slavná první láska

Přestože po Michalu Davidovi vždycky toužila spousta fanynek, na jeho manželství to nikdy nemělo vliv. V sedmadvaceti letech se oženil s tenistkou Marcelou Skuherskou, se kterou letos oslaví už pětatřicáté výročí svatby. Veřejným tajemstvím je, že o panictví přišel s o šestnáct let starší zpěvačkou Vlastou Kahovcovou, která se v šedesátých letech prosadila v legendárním divadle Semafor a poté jako sboristka Karla Gotta, kde zpívala ještě s Jarmilou Gerlovou a Jitkou Zelenkovou.

Dětství jako z hororu

Když mu bylo osm let, skončil v dětském domově. Rodiče se rozvedli a nedokázali se shodnout ani na tom, u koho jejich děti zůstanou. Soudní tahanice vyvrcholily tím, že zpěvákovu sestru dostal do péče otec, který s ní emigroval do Švýcarska, a on zůstal s matkou, která však péči o něj příliš nezvládala. V domově se ocitl v roce 1968, kdy naši zem začala okupovat sovětská armáda. „Pamatuju se, jak jsem z okna toho děcáku kdesi na Smíchově koukal na tanky a mával jim. Tátu i sestru jsem viděl až v dospělosti,“ vzpomínal David ve své knize Žít nonstop.

Jaké je jeho skutečné jméno?

Narodil se jako Vladimír Štancl, ale jakmile se začal věnovat hudbě profesionálně, musel si na přání svého kapelníka Františka Janečka zvolit pseudonym, který už mu zůstal celý život. „Jméno Vladimír Štancl se do šoubyznysu moc nehodilo, působilo krkolomně. Nakonec jsem zvolil jako jméno Michal podle sestry Michaely a příjmení David, protože byl David a Goliáš a já jsem ten menší,“ svěřil se CNN Prima NEWS s úsměvem zpěvák. Slyší na obě jména, ale v občance už má napsáno Michal David. Příbuzní z jeho strany ho stále občas oslovují Vláďo, pro rodinu manželky Marcely už je Michal.

O nemanželském synovi neměl dlouho nikdo ponětí

S manželkou Marcelou zplodil dvě dcery, Kláru a Michaelu, která se dožila pouhých devíti let, když podlehla akutní leukémii. Ještě před ní, v dobách bouřlivého mládí se mu narodil syn Petr, o němž dlouho nikdo neměl ponětí. „Bylo to přání jeho maminky Martiny, se kterou mimochodem skvěle vycházím. Tenkrát to byla taková letmá známost a stalo se to na diskotéce. Po čase pak za mnou přišla, že je ve čtvrtém měsíci, ale že si nepřeje, aby někdo věděl, že je to moje dítě,“ vysvětlil hitmaker deníku Aha!.

Veřejnost se o jeho tajemství dozvěděla náhodou. „Když měl Petr maturitní ples, poprosil mě, zda bych mu na něm nezahrál. Samozřejmě jsem mu rád vyhověl. Ten den se pak rozkřiklo, že mám syna, a byla to aféra, přitom úplně zbytečná,“ dodal David.

Vykládá si karty, aby věděl, zda bude úspěšný

Zpěvákova teta je slavná česká kartářka Dagmar Kludská. Podobné schopnosti má i on sám. Jakmile připravuje nový projekt, na kterém mu záleží, vykládá si karty, aby věděl, zda bude úspěšný, či nikoliv. „Když třeba dělám muzikály, vždycky si vyložím sedm karet a zjistím, jak to všechno dopadne. Karty nelžou. Docela mi to vychází,“ prozradil CNN Prima NEWS David. Jeho velkou zálibou je také četba knih o UFO. Věří v existenci dalších mimozemských civilizací. „Určitě tu nejsme sami,“ míní zpěvák.

Tagy: