Kvůli zákeřné nemoci nesměla mít dítě. Životní lásku Zagorové předpověděla Helena Růžičková

Hana Zagorová a Štefan Margita

Michal Horáček a Marta Kubišová vzpomínají na Hanu Zagorovou

Hudební svět pláče. Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Celý život kolem sebe rozdávala úsměv, radost a pozitivní energii, byť to sama neměla vždycky jednoduché a musela se vyrovnat s nejedním trápením. Od mládí bojovala s vážnou nemocí, která ji připravila o možnost mít děti.

Hana Zagorová patřila k nejznámějším českým zpěvačkám, proslavila ji řada velkých hitů. Během své kariéry nazpívala skoro 900 písní a získala devět „slavíků“. Vyrůstala na Ostravsku, její otec byl stavební inženýr, matka učitelka.

Zatímco v profesní kariéře se jí splnilo téměř všechno, v soukromí její největší přání zůstalo nevyslyšeno. Toužila po dětech, které kvůli kruté nemoci nemohla mít. Od mládí trpěla poruchou krvetvorby a po celá léta musela pravidelně docházet na transfúzní oddělení, kde jí měnili krev.

Když už se smířila s tím, že vlastního potomka mít nebude, pokoušela se o adopci. Ani ta ale nakonec nevyšla. „Byla to holčička, která měla rodinu. Neměla jsem ji ani týden, když někdo donesl její babičce, že ji mám adoptovat. Ona se ozvala a byl konec. Po této zkušenosti jsem už celou tuto kapitolu definitivně uzavřela,“ svěřovala se Hanka smutně v pořadu 13. komnata.

Právě kvůli adopci se poprvé vdala za svého tehdejšího partnera, tanečníka, baletního mistra Vlastimila Harapese. „S Vlastíkem bychom se možná nevzali, kdybych v té době nechtěla adoptovat dítě, které jsem sama mít nemohla. Vztah, který trval asi pět let, nám oboustranně vyhovoval. Byli jsme spolu, když jsme chtěli, a když ne, nemuseli jsme,“ svěřila se v knize Naprosto nezbytná Hana Zagorová.

Harapes její slova potvrdil. „Hana strašně toužila po dítěti a dítě mít nesměla. Pozor, ne nemohla, ale nesměla, kvůli své nemoci. Zemřelo by totiž buď dítě, nebo ona. A dříve jednotlivec adoptovat dítě nemohl, na to musel být manželský pár. Hanka proto jednoho dne přišla s tím, že se vezmeme, a tím pádem mohla o adopci zažádat. Samozřejmě jsem souhlasil,“ potvrdil v několika rozhovorech Harapes. Když se v září roku 1986 brali, všechny tím překvapili.

„Okolí jsme řekli, že je to oslava našich narozenin. Až na ní se naši přátelé dozvěděli, že jsou vlastně na svatbě,“ zavzpomínala Hanka kdysi pro deník Blesk. Jejich láska postupem let vyprchala, rozvedli se, ale navždy zůstali přátelé.

Štefana Margitu jí předpověděla Helena Růžičková

Podruhé se vdala v roce 1992 za svou největší životní lásku, operního pěvce Štefana Margitu. Toho jí mimochodem o mnoho let dříve předpověděla herečka Helena Růžičková, která ráda vykládala budoucnost pomocí kávové sedliny nebo čtením z ruky.

„Bylo mi asi čtyřiadvacet let, kdy mi sdělila, že pravou lásku poznám, až když mi bude šestačtyřicet. Že to bude také zpěvák, ale ne Čech. V tu chvíli jsem si v duchu říkala, k čemu mi bude v tomhle věku láska, když už budu stará! Dnes se tomu směju. Všechno se to vyplnilo. Přesně v tomto období mi do života vstoupil Štefan,“ sdělila pro Primu před časem zpěvačka.

Přestože byla o deset let starší, jejich vztah neměl jedinou vadu. Působili jako dokonalý, sehraný, milující pár. Po celou dobu dávali jasně najevo, jak moc si jeden druhého váží a stali se inspirací pro jiné páry z českého šoubyznysu.

Tagy: