Margita zpíval poprvé po smrti Zagorové: Strašně jsem se klepal. Bál jsem se, že to nedám

Štefan Margita prožil s Hanou Zagorovou 30 let.

Showtime speciál: Štefan Margita exkluzivně (1005)

Měsíc po smrti své milované ženy Hany Zagorové vystoupil Štefan Margita poprvé před publikem na koncertě v Mikulově s písní Ave Maria. Jak sám přiznává, byla to pro něj těžká zkouška. V okamžiku, kdy začala hrát hudba, se totiž celý rozklepal a myslel si, že píseň nedozpívá. „Pak jsem ale zavřel oči a začal zpívat. Zpíval jsem pro Haničku,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro redakci Showtime Margita.

Margita se se svou těžkou životní ztrátou stále vyrovnává, přesto se už teď snaží postupně vrátit ke svým pracovním povinnostem. Svou první píseň po smrti milované manželky poprvé na veřejnosti zazpíval koncem září, kdy vystoupil na akci Staré Pecky v Mikulově. „Děkuji Leoši Marešovi za pozvání a také za to, že jsem mohl po tak dlouhé době zpívat. Zpíval jsem pro tebe, Hani,“ napsal po koncertu na Instagramu Margita.

V pořadu Showtime přiznal, že právě zpěv mu pomáhá se s celou situací lépe vypořádat. „Strašně mi pomohl Leoš Mareš. Mikulov jsme domlouvali ještě v době, kdy Hanka žila, a on si nebyl jistý, jestli budu schopný přijít a vystoupit. Samozřejmě jsem byl zvědavý, co to se mnou udělá. Ve chvíli, kdy jsem vstoupil na jeviště, jsem se začal strašně klepat a když jsem spustil Ave Maria, tak jsem si myslel, že to nedám. Díval jsem se na lidi a oni brečeli. Pak rozsvítili telefony, já zavřel oči a začal zpívat. Byla to pocta pro Hanku,“ svěřil se Margita reportérce Showtimu Martině Jandové.

Jak sám říká, jejich manželství bylo „bez mráčků“. „Nikdy jsme se nehádali. To bylo fakt tak nádherné. Trávili jsme spolu téměř každý den. Výjimkou byly týdny, kdy jsem odletěl do ciziny. Takže těch prvních 10 až 14 dnů, kdy jsem zkoušel denně od rána do večera. Hanka pak vždy přiletěla za mnou. Vždy jsem jí koupil nějaký dárek a těšil se na ni,“ zavzpomínal operní pěvec. „Bylo to úžasné. Vždy si vytiskla mapu města a třeba New York znala mnohem lépe než já. Jelikož ji tam lidé nepoznávali, jezdila metrem. Strašně mi schází,“ přiznal operní pěvec.

Margita v rozhovoru také prozradil, že brzy poletí do Washingtonu, kde ho čeká premiéra. Nebude to pro něj ale vůbec snadné. Zagorová měla totiž podle původních plánů letět s ním. „Strašně se bojím. Bude to první premiéra po 30 letech, kde nebude sedět v hledišti. Ale budu zpívat pro ni,“ řekl otevřeně Margita.

Pořád na ni myslím

Se Zagorovou prožil šťastných 30 let. Manželé se ve svých úspěších navzájem podporovali. I sama Zagorová před lety uvedla, že je na svého partnera velice pyšná. „Vždy, když sedím buď v Metropolitní opeře nebo milánské La Scale a dívám se na Štefana a diváci tleskají a volají: ‚Bravo,‘ mám chuť vstát, otočit se a křiknout: ‚A já jsem jeho manželka.‘ Jsem na něj strašně pyšná a doufám, že on na mě také,“ svěřila se před lety v Showtimu Zagorová.

Hana Zagorová zemřela na konci srpna. Margita si na život bez ní teprve zvyká. „Pořád na ni myslím. Hlavně tady v bytě. Tohle bylo její křeslo, na kterém vždycky seděla. Vidím ji, když se podívám na obraz i kytku. Stále tomu nechci uvěřit. Chtěl bych se probrat a říct si: „Ježiš, to byl strašný sen.“ Ale bohužel to sen není. A ty její nádherné ruce. Schází mi, strašně mi schází,“ přiznal umělec.

Exkluzivní zpověď Štefana Margity si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: