Michael Jackson se v době úmrtí topil v dluzích. Částka činila přes 11 miliard korun

Americká popová ikona Michael Jackson v době svého úmrtí v roce 2009 dlužila různým věřitelům více než 500 milionů dolarů, v přepočtu na české zhruba 11,7 miliardy korun. Odhalily to soudní spisy týkající se pozůstalosti, které zveřejnil magazín Entertainment Tonight.

Když král popu Michael Jackson před 15 lety zemřel, topil se v dluzích, ostatně s nimi měl problémy po celý život. Obří pohledávky v hodnotě 11 miliard korun se objevily v soudních spisech během probíhajícího soudu ohledně jednání o pozůstalosti, napsal magazín Entertainment Tonight.

ČTĚTE TAKÉ: Rodina tajně pochovala Victorii Velvet. Uložili ji do hrobu hned vedle milovaného tatínka

Správci jeho majetku tvrdí, že v jeho účetnictví panovaly zmatky. Mimo jiné Michael Jackson během let těsně před svou smrtí několikrát změnil obchodní manažery, právníky a osobní manažery. Naposledy v týdnech a měsících před svou smrtí a poslední předávání souborů mezi týmy jeho zástupců došlo v době jeho smrti.

„Na nejvýznamnější majetek Michaela Jacksona se vztahovaly pohledávky věřitelů ve výši více než 500 milionů dolarů, přičemž některé dluhy rostly i zásluhou extrémně vysokých úroků,“ tvrdí vykonavatelé závěti.

Michael Jackson navíc vložil velké finance do poslední koncertní šňůry This is It, k níž už ale nedošlo. V předvečer zahájení tour v Londýně předčasně zemřel. To způsobilo, že suma narostla i o závazky vůči promotérské společnosti AEG ve výši přibližně 40 milionů dolarů, v přepočtu 936 milionů korun.

Správci pozůstalosti, advokát John Branca a hudební manažer John McClain, spolu se svými právními poradci již v březnu 2024 tvrdili, že v době Jacksonovy smrti byla pozůstalost zatížena takovými dluhy a že se nacházel na pokraji bankrotu.

Aktuálně je hodnota pozůstalosti odhadována na více než 46,8 miliardy korun. Jackson měl v době úmrtí několik nevyřízených soudních sporů po celém světě. V pozůstalosti bylo přihlášeno více než 65 pohledávek věřitelů. Po nečekané smrti Michaela Jacksona se právníci zabývali i několika žalobami v USA a pomáhali s dalšími v Evropě i Japonsku.

Muzikantovi, který měl fanoušky po celém světě, začaly dluhy bobtnat už v roce 1993. O pět let později podle publikace dlužil 3,2 miliardy korun. Od června 2001 do června 2009 Jacksonův dluh narostl přibližně o 3,9 miliardy korun. V průběhu let rostly také úroky ze zpěvákových půjček, připomněl server People.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily kolem smrti Victorie Velvet. Chtěla před manželem utéct do Česka, tvrdí kamarádka

Tagy: