Michala Davida pašovali přes hranice. Pak pro mě přišli tajní, popisoval zpěvák

Hvězdný muzikant Michal David, který slaví 63. narozeniny, o sobě dal poprvé výrazně vědět ve skupině Kroky Františka Janečka. Stal se celebritou, nicméně zadarmo to neměl. Jak zavzpomínal pro CNN Prima NEWS, od svých starších kolegů to schytával.

Zpěvák Michal David už jako malý miloval hudbu, která ho přivedla až na Pražskou konzervatoř. Školu však nedokončil. V roce 1976, ve svých šestnácti letech, se stal členem jazzového kvarteta Čtyři a o dva roky později získal ocenění Hudebník roku na Pražských jazzových dnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud zpěváka, idola 80. let Stanislava Procházky. Zemřel předčasně. Před smrtí byl psychicky na dně

Tam si ho všiml hudební boss František Janeček, který ho přetáhl do svého komerčního projektu Kroky Františka Janečka. Michal zpočátku pouze doprovázel různé interprety, kteří s Kroky v té době zpívali, například Janu Kratochvílovou. Teprve po čase dostal prostor i za mikrofonem a stal se novým popovým idolem.

Do Bratislavy si pro něj přijeli tajní

Jako nejmladší člen skupiny, důvěřivý a naivní benjamínek, to od svých starších kolegů občas docela schytával. „Když jsem s Kroky Františka Janečka vyjel poprvé hrát na Slovensko, povídá mi Pavel Sedláček, který tam tehdy zpíval s Janou Kratochvílovou, jestli mám pas. Já se vyděsil, proč bych ho měl mít. A on, že přece pojedeme přes hranice. Úplně mě zblbnul, takže když jsme přes ně projížděli, hodil na mě vzadu na sedadle deku, abych nebyl vidět,“ prozradil Michal David redaktorovi CNN Prima NEWS.

Tím to ovšem neskončilo. „On ten fór chtěl ještě víc vyšperkovat. Takže jsme přijeli do Bratislavy a řekl mi, ať hned napíšu mámě, aby mi ten pas poslala, protože až pojedeme zpátky, tak už takové štěstí nemusíme mít. Já mu jako blbec pořád věřil a mámě napsal. Té to přišlo divné, tak to nahlásila na policii, jestli náhodou nechci emigrovat do Rakouska. Měli jsme takové velké reprobedny, do kterých mě cestou zpátky chtěli narvat. Zrovna když jsme zkoušeli, jestli se do nich vejdu, přišli tajní. Já ještě z té reprobedny zařval: ‚Hele, kluci, to je v pohodě, přes ty hranice v pohodě přejedeme!‘ To jste měli vidět ten mazec, který následoval. Trvalo hodně dlouho, než jsme jim dokázali vysvětlit, jak to celé bylo. Zpočátku vůbec nechápali. To víte, byl jsem mladý kluk, věděl jsem prdlajs. Byla to pro mě škola,“ uvedl zpěvák.

O umírání dcery Michaely

Na životní lásku měl štěstí. Když mu bylo sedmadvacet let, oženil se s tenistkou Marcelou Skuherskou, s níž v manželství letos oslavil už 35 let. Jejich vztah patří stále mezi idylické. „Lépe jsem si vybrat nemohl. Za ta léta už jsme sehraný pár. Děkuji za to, že mám tak skvělou manželku, na kterou se můžu ve všem spolehnout,“ prozradil spokojeně Michal.

V manželství se jim narodily dvě dcery, Klára a Michaela, která se však dožila pouhých devíti let – podlehla akutní leukemii. „Najednou začala být strašně unavená, tak jsme jeli k doktorovi. V Motole Mišce diagnostikovali leukemii a potom už to mělo strašně rychlý spád. Klárka Svobodová (dcera hitmakera Karla Svobody, která zemřela na stejnou nemoc, pozn. red.) bojovala dýl, ale naše Miška nám odešla během tří měsíců,“ vzpomínal Michal David se slzami v očích pro deník Blesk na nejhorší období svého života.

Míša přitom podstoupila tři chemoterapie a vše nasvědčovalo tomu, že zákeřnou nemoc porazí. „Potom ale chytila nějaký vir, asi ze vzduchu. A protože její organismus byl po těch chemoterapiích velmi vyčerpaný, imunita nebyla téměř žádná, nechali si ji v nemocnici a druhý den zemřela. Přes veškerou a skvělou péči odborníků to nezvládla,“ dodal Michal David s bolestí v hlase.

Jak znáte Michala Davida?

1 8 1. Jaké je jeho rodné jméno?

2 8 2. Jaká zpěvačka ho připravila o panictví?

3 8 3. Z jaké cirkusové rodiny pochází?

4 8 4. V jakém sportu vynikala jeho manželka Marcela?

5 8 5. Kolik se mu narodilo dětí?

6 8 6. V jakém městě se narodil?

7 8 7. Kolikrát se během kariéry stal zlatým slavíkem?

8 8 8. Který prezident ho obdaroval státním vyznamenáním?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: