Brad Pitt přiznal vzácné onemocnění: Lidé se na mě zlobí, ale nepoznávám ani vlastní rodinu

Americká hvězda Brad Pitt si prochází náročným obdobím. Podle svých slov herec trpí neurologickou poruchou zvanou prosopagnózie, která se projevuje tím, že nerozeznává tváře. Od okolí se již dříve dočkal kritiky za to, že je ignorantský, informuje web TMZ.

Naštval spoustu lidí, protože je prý nepoznává. Brad Pitt ale tvrdí, že trpí zdravotní poruchou, laicky řečeno obličejovou slepotou. Nedokáže tak poznat lidi při pohledu do tváře, a to dokonce ani členy rodiny.

O jeho diagnóze informoval web TMZ, v různé míře jí prý trpí asi 2,5 procenta populace. Někteří vědci se domnívají, že tento stav je způsoben i nedostatečným vývojem v děloze.

Brad uvedl, že v průběhu let schytal hodně kritiky od lidí, kteří měli pocit, že je odtažitý a zahleděný do sebe. Podle nich se nezajímal o ostatní natolik, aby si je pamatoval. To však herec v rozhovoru pro GQ odmítl.

Postěžoval si také, že mu nikdo nevěří. Osmapadesátiletý Pitt si však tuto nemoc nenechal od lékařů potvrdit. Je ale přesvědčen, že ji má. Brad se v roce 2013 svěřil časopisu Esquire: „Tolik lidí mě nenávidí, protože si myslí, že je nerespektuji.“

Podle dalších odborníků může prosopagnózii způsobit i poškození mozku. Pitt přitom v minulosti ve velkém holdoval alkoholu, nyní prý ale abstinuje a dochází na sezení anonymních alkoholiků. I to je podle něj jeden z důvodů, proč si začal uvědomovat dopady prosopagnózie.

Schyluje se k soudu

A problémy řeší i v osobním životě. Mezi hollywoodskými superhvězdami se totiž zřejmě schyluje k dalšímu obřímu soudnímu procesu. Pitt viní svoji bývalou manželku Jolieovou z toho, že úmyslně poškodila pověst jejich společného vinařství ve Francii.

Obvinění podali Pittovi právníci u nejvyššího soudu v okrese Los Angeles, informuje o tom web People. Podle něj měl hvězdný herec obvinit svou exmanželku z toho, že chtěla úmyslně poškodit pověst vinařské společnosti Château Miraval, která se nachází na jihu Francie a kterou společně vlastní od roku 2008.

Tagy: