Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje Olga Matušková z Floridy

Zpěvačka Olga Matušková, manželka zesnulého legendárního zpěváka Waldemara Matušky, 2. října slaví 75. narozeniny. Dvanáct let po manželově smrti se znovu vdala, a to za rodinného přítele, bývalého provozního ředitele Semaforu, o čtrnáct let staršího Jiřího Plannera, který do USA emigroval už v roce 1963. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvila nejen o svém soukromí, ale i o politické situaci v ČR a USA, kde od roku 1986 žije.

Olgo, jak oslavíte své půlkulatiny?
Obávám se, že žádná oslava nemůže předčit překvapení, které jsme připravili s panem kastelánem hradu Karlštejn, panem Mirkem Kubů, na moje sedmdesátiny právě před pěti lety. Nikdy mu to nezapomenu a nikdy na Karlštejn nemůžu zapomenout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém showbyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl. Umělci se kradli

Co se tehdy stalo?
Měla jsem přiletět do Čech oslavit své kulatiny se svými přáteli. Jenže jsem onemocněla a vypadalo to, že z toho nic nebude. Kamarádi mi ale sdělili, že moje jubileum na moji počest oslaví i tak. Mně nakonec lékař cestu doporučil, takže jsem na poslední chvíli skutečně přiletěla a takzvaně přepadla svoji vlastní oslavu. Bylo to skutečně nezapomenutelné, to už asi nic nepřekoná... Takže letos bych si to představovala tak, že bychom šli s Jirkou (její současný manžel, pozn. red.), který tam nebyl, někam na dobrou večeři a já bych mu to znovu všechno převyprávěla. Jak to probíhalo, úplně od zrodu mé myšlenky. To bude úžasná náplň celého večera.

Některé ženy se s přibývajícími lety těžko vyrovnávají, jiné berou věk pouze jako číslo, jak to máte vy?
Já svůj věk beru opravdu jen jako číslo… Se kterým se těžko vyrovnávám... Tomu se sama musím zasmát, jak jsem to dobře vystihla.

Vypadáte stále skvěle, jak o sebe pečujete?
Mám prostě štěstí. Vždycky když přiletím do Prahy, a nejvíc to hoří, smiluje se nade mnou vizážista Helenky Vondráčkové, mistr Zdeněk Fencl. Takže zdání klame (smích).

Čím vás obvykle na vaše narozeniny obdarovával váš první manžel Waldemar, se kterým jste prožila většinu života?
Nakreslil mi krásnej, malinkej obrázek…

Dostala jste od něj nějaký dar, na který nikdy nezapomenete?
Ano, Waldíčka (syna, pozn. red.). Ale narodil se o měsíc dřív. Jen aby z toho nevzniklo, že to je hezkej „dáreček“.

Zmínila jste svého syna Waldemara. Jak se mu daří?
Žije nadále ve světě vědy a utěšuje mě, že všechno dobře dopadne.

Před dvěma lety jste se podruhé vdala. Jak vám to v manželství klape?
Tak jako jsem si nemyslela, že se vezmeme s Waldou, se kterým jsme měli krásnej vztah bez papíru skoro osm let, tak mě ani ve snu nenapadlo, že bych se po třiatřicetiletém manželství někdy ještě vdala. Byla jsem sama skoro deset let. Když Jirkovi zemřela Janička, se kterou byl asi čtyřicet let, začali jsme se vídat častěji. V podstatě patřil do naší rodiny, Walda ho požádal, aby vystrojil křtiny a šel Waldíkovi za kmotra. Jsme oba rádi, že nás takhle osud spojil, a užíváme si krásného života, který ani jeden z nás nikdy neplánoval.

Olga Matušková (75)
Česká zpěvačka a herečka. V roce 1976 se provdala za Waldemara Matuška, s kterým má syna Waldemara. Od roku 1973 začala hostovat v nejslavnější české country kapele KTO. Spolupráce trvala pětatřicet let. V roce 1986 s manželem a synem emigrovali do USA, kde vystupovali především pro české krajiny. Olga navíc začala podnikat v realitách. Po pádu komunismu se do ČR vraceli v pravidelných intervalech, jejich domovem se však natrvalo stala Florida.

Už několik let jste v důchodu. Řada českých umělců, kteří jsou již v penzi a pobírají starobní důchod, považují jeho výši za směšnou. Jak je to u vás?
Já si myslím, že se na důchod jako jediný příjem moc spoléhat nikde nedá. Mám štěstí, že Walda „sbíral“ nemovitosti, takže pokud v Americe nedojde ke znárodňování, nebudeme mít problém.

Za rok čekají USA prezidentské volby. Jak běžní Američané vnímají politickou situaci a počínání současné hlavy státu Joea Bidena?
V podstatě jsou tu dva tábory: levice a pravice. Levice má ve znaku osla. Co dodat. Navíc se mění v komunisty a svádějí všechno na globální oteplování, které podle nich způsobují emise z benzinových aut a lidí. To je prý větší hrozba pro svět než atomová válka. Měli by dávat pozor, aby jim prezident Biden pořád nepadal a nemluvil z cesty. Hlavní média to neukazují.

Schvalují běžní Američané materiální a finanční pomoc Ukrajině?
Američané rádi pomáhají. Soudní lidé by ale chtěli vědět, co se přesně financuje. Taková informace neexistuje. Velice je znepokojuje, jak je možné, že na ochranu hranice Ukrajiny vydává Amerika miliardy dolarů a na ochranu hranic USA peníze nejsou. Situace Ameriky je opravdu katastrofální. Desítky tisíc lidí denně ilegálně přejdou jižní hranici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eva Hecko Perkausová promluvila o svém těhotenství. Podívejte se na reportáž:

Vy jste se nikdy netajila sympatiemi k bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Vyhraje podle vás za rok volby?
Modlím se, aby je vyhrál. Jedině jemu by se mohlo ještě podařit zachránit Ameriku a tím i svět. Za tuhle poznámku to určitě schytám. USA postavil na nohy. Nedovážela se ropa ani zemní plyn, poprvé v historii. Obyčejným lidem se dařilo výborně, proto za ním většina stojí. Na jeho shromáždění chodí tak 50 až 60 tisíc lidí. Prostě levičákům ukradl dělnickou třídu. Proto sem Biden pouští zástupy ilegálů, ze kterých budou voliči levice.

Sledujete i politické dění v ČR?
Ano. Dostávám zajímavé články. Jen mi není jasné, jak mohl být zvolen tento prezident. Viděla jsem s ním rozhovor na veřejnoprávní televizi, kde ospravedlňoval svůj názor na okupaci v roce 1968. Katastrofa.

Kdy se opět objevíte v Česku?
To ještě nevím, ale až přiletíme, chtěla bych se určitě podívat do zámku v Polici, kam pan Miroslav Frost přestěhoval Muzeum Waldemara Matušky, které založil, jde vlastně o jeho rozšířenou osobní sbírku. Musím osobně poděkovat všem, kteří pomáhají udržovat Waldu v povědomí lidí a kteří ho mají rádi.

S kým jste v Česku v nejbližším kontaktu? A co nejčastěji probíráte?
Mám v Čechách pár kamarádek a probíráme hlavně politiku. Takže mám čerstvé zprávy, ale veřejně bych nic podrobně nechtěla komentovat.

Po zpívání se vám nestýská? Chystáte nějaké vzpomínkové koncerty?
Po zpívání se mi někdy docela stýská. Dodnes dostávám krásné ohlasy na několik koncertů k Waldovým nedožitým devadesátinám. Loni v září pořádala agentura MM koncert v Divadle Broadway. Charlie Band nás všechny spojil: Helenku, Bohuše Matuše, zástupce Mefista, KTO i mě a Waldíka. Panovala milá atmosféra, publikum bylo úžasné, všechny písničky lidé zpívali s námi. Loučili se s námi vestoje a všichni jsme měli zvlhlé oči. Další ohromné zážitky mne čekaly v mém rodišti a městě mého mládí, tedy v Turnově, a v Liberci, kam mě přizvala k Waldovým oslavám kapela Waldovy Matušky. Učaroval mi jejich název. Ráda si s nimi vždycky zazpívám, rozpumpují každé obecenstvo. Tak to byly vzpomínky a teď máme pár let čas na Waldovy pětadevadesátiny. Je to neuvěřitelné, ale díky nám všem, kteří ho milujeme, je tu pořád s námi. A to je nádherný pocit.

VIDEO: Modelka Hadašová prozradila jméno novorozeného syna. Slavný tatínek u porodu zářil

Tagy: