Orlík, antivaxer, kouzelník Žito. Kontroverzní umělec Daniel Landa slaví půlkulatiny

Daniel Landa patří mezi všestranně nadané umělce. Je hercem, zpěvákem i hudebním skladatelem

Koncert Daniela Landy

Hudebník Daniel Landa v sobotu oslavil 55. narozeniny. Patří mezi umělce, již svými názory budí kontroverze. Otec tří dcer, které má s rodilou Němkou, režisérkou a scenáristkou Mirjam, s níž letos v manželství oslavil třiatřicet let, se několikrát ve společnosti postaral o pořádné pozdvižení.

Daniel Landa neměl jednoduché dětství. Když mu bylo šest let, rodiče se rozvedli a vyrůstal pouze s matkou. V době dospívání se dostavila revolta, kdy začal vzdorovat všem a všemu. Ve dvaceti, když ještě v tehdejším Československu panovala hluboká totalita, se nechal ostříhat dohola, obul kanady a stal se skinheadem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi

Následně založil kapelu Orlík, kterou pojmenoval podle vinárny, v níž se svými kamarády trávil veškerý čas. Hodně svérázné byly i písničky, které začali skládat. Téměř každý jejich song měl v sobě rasistický podtext. Orlík si brzy získal velkou přízeň extremistů, skinheadů a pankáčů. Každý jejich koncert byl přísně hlídán státní bezpečností a nebýt listopadové revoluce v devětaosmdesátém, nedopadlo by to s ním nejspíš dobře.

Poprask na Českém slavíku

V roce 2012 během předávání cen ankety Český slavík, přišel na jeviště s živým kohoutem, u mikrofonu pourážel celou společnost, poté oznámil, že končí svojí hudební kariéru, přestává používat vlastní jméno a začíná si říkat kouzelník Žito 44. Jeho proslov vyvolal ve společnosti velké pozdvižení.

Jako kouzelník Žito si tehdy stanovil sedm kejklí, tedy cílů, které bude chtít postupně realizovat: 1. plavat s tygřími žraloky, 2. v mistrovství světa v rallye se umístit do 4. místa, 3. podplavat egyptskou Blue Hole, 4. dokončit zápas v thaiboxu proti profesionálnímu boxerovi, 5. dostat fotbalový klub Sigmu Olomouc do finále Ligy mistrů, 6. uspořádat koncert pro sto tisíc lidí, 7. položit základní kámen chrámu Zlatého draka.

Firma Žito 44 zkrachovala

Hru na kouzelníka Žita ukončil o čtyři roky později. V květnu roku 2023 informoval iROZHLAS.cz, že firma Žito 44 dluží na daních téměř 1,3 milionu korun a byl na ni podán insolvenční návrh. Landa pro CNN Prima NEWS tehdy uvedl že s dluhy této společnosti nemá nic společného.

„Veškeré finance a management tehdy řídil Jiří Jurtin, já měl na starost výhradně uměleckou a sportovní stránku projektu,“ prohlásil s tím, že si brzy uvědomil, že sliby a závazky Jurtina nejen ve firmě Žito 44 jsou slušně řečeno vzdušné zámky. „Tato zkrachovalá firma dlužila peníze i mně. Ostatně nejsem zdaleka jediný, kdo Jurtinovi naletěl. Osobně žádné peníze nikomu nedlužím a ze všech svých probíhajících aktivit řádně platím nemalé daně,“ dodal ještě zpěvák.

V roce 2015 se chtěl vložil do uprchlické krize. V rozhovoru pro časopis Týden tehdy oznámil, že odletí do Afghánistánu jednat o omezení vydávání podvržených pasů, neboť se podle jeho názoru v Evropě pohybovali lidé s falešnými průkazy totožnosti této země.

Trestní oznámení pro sabotáž

V době pandemie COVID-19 patřil k lidem, kteří zlehčovali rizika spojená s tímto onemocněním. Veřejně zpochybňoval vakcíny proti viru a protipandemická opatření. Po zpřísněných kontrolách z hygienických stanic na sklonku roku 2021 na dodržování opatření v restauracích a dalších zařízeních, vyzval na svém webu zlatyspendlik.cz k útoku proti krajským hygienickým stanicím ČR.

Jeho příznivci se e-mailem dotazovali na provedené kontroly a zahltili pracovníky hygienické stanice, neboť ti museli odpovídat v zákonem stanovené lhůtě. Ministerstvo zdravotnictví poté na Zlatý špendlík podalo trestní oznámení pro sabotáž. Státní zastupitelství ale nakonec iniciativu Zlatého špendlíku jako trestný čin neklasifikovalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpěvák Sebastian oznámil v pořadu Nový den rozchod

Tagy: