Daniel Landa v problémech? Firma Žito 44 je bez majetku, na daních dluží více než milion

Zhruba 1,3 milionu korun má na daních dlužit firma Žito 44, v níž má zpěvák Daniel Landa většinový podíl. Informaci zveřejnil Radiožurnál na základě insolvenčního návrhu na společnost. Z něj má plynout, že firma nemá žádné peníze ani další majetek. Landa v reakci pro CNN Prima NEWS řekl, že ve firmě měl na starost pouze uměleckou a sportovní stránku projektů a po neshodách s producentem Jiřím Jurtinem působení ve společnosti ukončil.

„Veškeré finance a management tehdy řídil Jiří Jurtin, já měl na starost výhradně uměleckou a sportovní stránku projektů,“ uvedl Landa v reakci na insolvenci pro CNN Prima NEWS. Záhy však měl zjistit, že „sliby a závazky Jurtiny nejen ve firmě Žito 44 jsou slušně řečeno vzdušné zámky“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vymahači dluhů pod dohledem státu? Ministerstvo financí chystá zákon, má to ale háček

Následně podle svých slov působení ve firmě ukončil a věc předal právníkovi. „Tato zkrachovalá firma dlužila peníze i mně. Ostatně nejsem zdaleka jediný, kdo Jurtinovi naletěl. O ukončení nefunkční firmy se nadále stará onen právník. Osobně žádné peníze nikomu nedlužím a ze všech svých probíhajících aktivit řádně platím nemalé daně,“ dodal.

Producent Jurtin spáchal loni v září sebevraždu. „Měl obrovské dluhy a nebyla z toho cesta ven. Taky měl neuvěřitelně těžkou cukrovku a s tím související zdravotní potíže,“ uvedly tehdy zdroje z jeho okolí. Skrze zkrachovalou firmu NOGUP agency měl dlužit víc než 160 milionů korun, mezi jeho věřiteli byli například herci Václav Vydra, Milan Šteindler či Karel Heřmánek.

Nejen dluhy na daních

Firmu Žito 44 založil Landa v roce 2008, tehdy pod jménem Legie Zlatého Draka. Společnost následně několikrát změnila název, až ji zpěvák v roce 2012 přejmenoval na Žito 44. Ve stejném roce Landa spustil stejnojmenný projekt, konkrétně na vyhlášení cen Český slavík.

Z insolvenčního návrhu a dalších příloh podle Radiožurnálu vyplývá, že společnost má přinejmenším trojici závazků, přičemž dva z nich jsou již po splatnosti. Žito 44, s. r. o., dluží téměř 1,3 milionu korun pražskému finančnímu úřadu, jde o nedoplatek na dani z příjmu právnických osob. Firma má mimo jiné dlužit 14,5 tisíce korun společnosti, která pro ni zařizovala účetnictví.

Likvidaci má na starost právník Aleš Rozehnal, který insolvenční návrh na firmu podal. V dokumentu zmiňuje, že společnost nemá žádný movitý ani nemovitý majetek a už téměř rok ani žádné finanční prostředky. „Dlužník je v úpadku, neboť má více věřitelů, peněžité závazky po dobu delší než třiceti dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen hradit. Z toho důvodu mu nezbývá než podat insolvenční návrh,“ napsal v návrhu Rozehnal. Jak dluh finančnímu úřadu vznikl, Landa netuší. „Firma je léta v útlumu a nic nepodniká,“ doplnil zpěvák v reakci.

Není to poprvé, co zmíněná společnost řeší insolvenční návrh. Ekonomický deník E15 v roce 2019 psal o jejím dluhu ve výši zhruba 15 milionů korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nesvačilová se pro Playboy svlékla do spodního prádla. Luxusní focení byl sen, přiznala.

Tagy: