Diagnóza rakoviny prsu šokovala slavnou moderátorku. Nenašla jsem bulku, diví se Stormová

Reportérka televizní stanice ESPN Hannah Stormová odhalila, že jí byla diagnostikována rakovina prsu. Nečekanou zprávu oznámila ve vysílání pořadu Good Morning America. Moderátorka přiznala, že byla z diagnózy překvapená, protože v prsu nenašla žádnou bulku ani nepociťovala bolesti. Vyzvala také ženy, aby nepodceňovaly pravidelné kontroly.

K rakovině prsu neměla moderátorka genetické předpoklady, v její rodině se nemoc nikdy předtím neobjevila. „Byla jsem v šoku. Neměla jsem rizikové faktory. V rodině nikdo rakovinu prsu nemá. Neměla jsem bulku, ani jsem necítila bolesti,“ řekla Hannah Stormová v úterním pořadu Good Morning America, kde se poprvé veřejně svěřila se svou diagnózou.

ČTĚTE TAKÉ: Otazníky okolo princezny Kate přiživují konspirační teorie. Návštěva trhů vyvolala další

V listopadu minulého roku podstoupila jednašedesátiletá moderátorka rutinní mamografické vyšetření. Na začátku ledna pak následoval ultrazvuk a biopsie. Zhruba o týden později ji kontaktovali lékaři s děsivou diagnózou. Moderátorce oznámili, že nalezli ranou formu rakoviny prsu známou jako duktální karcinom in situ, zkráceně DCIS, které obvykle označuje takzvané stadium nula, kdy se rakovinné buňky ještě nerozšířily do tkání prsu, připomíná web Sports Illustrated.

Reportérka televizní stanice ESPN však měla štěstí v neštěstí. Díky tomu, že lékaři dokázali rakovinu odhalit velmi brzy, mohla podstoupit lumpektomii, což je chirurgické odstranění oddělené části nebo bulky prsní tkáně.

Po úspěšné operaci, kterou podstoupila 1. února, byla v pracovní neschopnosti pouhý týden, než se opět vrátila na televizní obrazovky.

Hannah Stormová si diagnózu zpočátku nechávala pro sebe, o svůj příběh se však rozhodla podělit s dalšími ženami v naději, že by jim mohla pomoci. Vyzvala je, aby nezanedbávaly pravidelné kontroly. „Že máte rakovinu prsu, zjistíte díky každoročnímu mamografickému vyšetření. Pokud se dozvíte, že ji máte v nejranější formě, je léčitelná. Můžete s tím udělat mnoho,“ uvedla moderátorka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Samovyšetření prsou může včas odhalit rakovinu. Jak na něj?

Tagy: