Ostrá slova syna Karla Svobody: Otec chtěl svou ženu vydědit. Zmínil intimní detaily vztahu

Manželství Karla Svobody a jeho Venduly podle skladatelova syna Petra nebyla žádná idylka.

Kniha o Karlu Svobodovi

Hudební skladatel Karel Svoboda by 19. prosince oslavil 85. narozeniny. U této příležitosti jeho prvorozený syn Petr, který se mu narodil v prvním manželství s manekýnkou Hanou Bohatovou, napsal velmi osobní knihu. V ní mimo jiné prozradil i to, že druhé manželství jeho otce s Vendulou, dnes Pizingerovou, rozhodně nebylo tak idylické, jak se navenek zdálo. Samotná Vendula Pizingerová se ke knize nevlastního syna odmítá jakkoliv vyjadřovat.

Neshody v manželství Karla Svobody a jeho druhé ženy Venduly podle Petra Svobody vyvrcholily po smrti jejich dcery Kláry, která v pouhých pěti letech podlehla leukémii. „Smrt Klárky zcela změnila dynamiku mezi Karlem a Vendulou. Karel se uzavírá sám do sebe a tráví více času v Jevanech. To, co on řeší samotou a občasnými milenkami, Vendula řeší alkoholem a tráví čas mimo dům,“ tvrdí Petr v knize s názvem Žít – Karel Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl, umělci se kradli

„To, že je Karel žárlivý a během její nepřítomnosti není schopen vůbec skládat, může těžko někomu vykládat. Připadá si jako hlupák, celý život dřel, a nyní sedí doma sám, zatímco jeho Vendula, která má vířit kolem něho, víří někde v tramtárii. Karel má pocit, že funguje spíš jako debetní karta než manžel. Zkrátka, má toho dost a rozhodne se podat žádost o rozvod,“ popisuje v knize Petr.

Svoboda na sklonku života trávil čas u notářů

Manželství podle syna procházelo velkou krizí. „Jistě, my jsme u toho v posteli nebyli, ale na 99 procent si Karel ani Vendula nejsou navzájem věrní a je téměř nemožné určit, jaké motivace vlastně mají ti dva pro udržení manželství,“ konstatuje Svobodův syn z prvního manželství.

Pokud by se rozvedli, Vendula by podle Petra odešla s prázdnou, bez jakéhokoliv majetku, neboť s ní Karel před sňatkem uzavřel předmanželskou smlouvu. Aby měl jistotu, že po jeho smrti nic nezíská, plánoval Vendulu dokonce vydědit. „Karel již delší dobu zvažuje ve skutečnosti dva plány, první je válečný plán rozvodu a druhý je dobrovolný odchod ze světa. Jeho vztah s Vendulou se dostal na bod mrazu. Rozhoduje se napsat závěť, kde Vendulu doslova vydědí. Karel tráví mnoho času u notářky a rozděluje mince a starožitnosti... a vedle toho samozřejmě hovoří o tom, co ho trápí. Je to něco mezi závětí a psychoterapií,“ líčí v knize syn Petr.

Pravdou ovšem je, že Karel Svoboda nikdy žádost o rozvod nepodal. V roce 2005 se jim s Vendulou narodil syn Jakub, ale ani to jejich krizi v manželství podle Petra Svobody nevyřešilo. Vztahy mezi nimi se naopak dál zhoršovaly, neboť Vendula většinu času trávila, alespoň podle něj, mimo domov. Když malému Jakubovi byly necelé dva roky, Svoboda byl nalezen na zahradě své vily v Jevanech zastřelený. Bylo mu 68 let. Policie dva dny po jeho smrti konstatovala, že se jednalo o sebevraždu.

Co na to Vendula?

Vendula, dnes Pizingerová, se ke knize nevlastního syna odmítá jakkoliv vyjadřovat. Jak ale naznačila v televizním dokumentu 13. komnata, soužití s hudebním géniem, kvůli jeho psychickým problémům, nebylo vždycky jednoduché. Bojoval s bipolární poruchou, která je charakterizována jako závažné duševní onemocnění, při kterém dochází k periodickým změnám nálady a psychického stavu. Léčit se však odmítal.

„Znala jsem Karlovy depresivní stavy, manické fáze nemoci i poruchy příjmu potravy. Podle názoru odborníků to byl stav na hospitalizaci. Karel ale systematickou pomoc odmítal. Řešil své problémy antidepresivy, která občas kombinoval s alkoholem. Delší čas jsem se bála, že se něco stane,“ prohlásila Vendula v pořadu 13. komnata.

VIDEO: Hudební skladatel Karel Svoboda patřil mezi výjimečné umělce

Tagy: