Ota Jirák z rozpadlé hospody vybudoval krásnou chalupu. Nahlédněte do jeho království

Herec a dabér Ota Jirák, který letos v dubnu oslaví 75. narozeniny, si před téměř třiceti lety zakoupil poblíž Mladé Boleslavi objekt s bohatou historií. Stavba kdysi sloužila jako hospoda se sálem, ale v době, kdy ji herec koupil, to byla ruina. Postupem let z ní vybudoval chalupu, kterou mu leckdo může závidět.

Místo, kde se rozhodl se usadit, si s manželkou Drahomírou nevybral náhodou. Oba se v Mladé Boleslavi narodili. Když přišli o svůj pražský byt, začali se poohlížet po chalupě. Do oka jim padlo stavení v regionu, kde vyrůstali. „Byla to původem hospoda. První zmínky o ní jsou v kronice zámku v Mnichově Hradišti a píše se o ní jako o zavedené hospodě na cestě do Žitavy z roku 1557. Když jsme sem přišli, byla to totální ruina. Hospodský sál s dvanácti stoly a šedesáti židlemi,“ prozradil herec redaktorovi CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpěvák Petr Kotvald proměnil dům z 30. let v oázu klidu. Podívejte se, jak žije

Nábytek do kuchyně podle babičky

Dát objekt do vysněné podoby stálo mnoho peněz a dřiny, výsledek ovšem stojí za to a dnes na stavbu mohou být pyšní. Chalupa, která má celkem devět místností, je s ohledem na bohatou historii a stáří velmi citlivě zrekonstruovaná. Vnitřek je vybaven v rustikálním stylu. Nechybí krb, který domu dodává romantický nádech, nebo kamrlík, kam se chodí skříní. Nábytek do kuchyně vybíral Ota podle svých dětských vzpomínek, aby vypadal tak, jaký mívala jeho babička. Sám mimochodem velmi rád a dobře vaří.

Zahrada působí jako ráj na zemi

Dům je obklopen nádhernou a velmi udržovanou zahradou, která čítá šest tisíc metrů čtverečních. I na ní se hodně nadřeli, neboť v době, kdy objekt s pozemkem zakoupili, tam byla pouze půda. Nyní ji vévodí krásně upravený trávník, zeleň, urostlé stromy a keře. Nechybí ani velký krytý bazén, který přes letní měsíce velmi využívají.

Ota Jirák, který je původem loutkoherec, před kamerou ztvárnil desítky rolí. Zahrál si například i v seriálu Slunečná, který vysílala TV Prima. Se svým charismatickým hlasem se proslavil rovněž jako dabér. Namlouval například mimozemšťana Alfa ve stejnojmenném americkém sitcomu, mamuta Mannyho ve filmu Doba ledová nebo Obelixe v animovaném snímku Asterix a Vikingové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbalista David Limberský bydlí v luxusu. Fitness, bazén i pivní sklípek se saunou. Nahlédněte do jeho vily:

Tagy: