Otec Milana Peroutky zemřel na schodech. Když ho našli, měl blažený výraz, říká Janda

Dlouholetý bubeník skupiny Olympic Milan Peroutka, otec slavného herce, zpěváka a moderátora stejného jména, zemřel před jedenácti lety, pár hodin poté, co odehrál koncert. Bylo mu 49 let. 19. ledna si připomínáme jeho nedožité šedesáté narozeniny. Na to, co se v osudnou noc stalo, zavzpomínal pro CNN Prima NEWS jeho kapelník Petr Janda.

Skupina Olympic v roce 2013 absolvovala turné ke svému padesátému výročí. Jednou ze zastávek byly Karlovy Vary. Tam Milan Peroutka odehrál svůj poslední koncert. Krátce nato zemřel. „Všechno bylo tak, jako vždycky. Plný sál, skvělá nálada, přídavky, autogramiáda. Užili jsme si to,“ zavzpomínal Petr Janda pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt hvězdy skupiny Plavci a Rangers Milana Dufka dodnes budí hrůzu. Moře se zbarvilo do ruda

Odnášel bubny a zemřel na schodech

Členové kapely poté usedli do dodávky, která je rozvážela domů. Peroutka si tentokrát do zadní části vozu přibalil i svoji bicí soupravu, kterou obvykle nechával u techniků, neboť si chtěl doma zahrát. „Když jsme přijeli k němu domů, nabídl jsem se, že mu s nimi pomůžu, on ale nechtěl. Říkal, že to zvládne. Tak jsme se rozloučili a pokračovali dál. On při tom nošení svých bubnů bohužel nešťastně upadl na schodech, o kterých říkal, že nepřinášejí nic dobrého, a zemřel... Když ho ráno našli, měl prý takový blažený výraz. Asi z toho, že zachránil bubny a činely, sebe ale bohužel nezachránil,“ povzdechl si Janda, který bral Milana Peroutku nejen jako kolegu, ale především jako blízkého přítele.

O to víc ho smrt Milana Peroutky zasáhla. „Byl to strašně hodný, bezproblémový kluk, který byl vždy dobře naladěný a nikdy nezkazil žádnou srandu. Prostě skvělý kamarád, na kterého jsem se mohl spolehnout. Kdykoliv jsem s něčím potřeboval pomoct a zavolal mu, okamžitě fungoval. Takový člověk se hledá těžko. Dost často na něj vzpomínám,“ popsal Petr Janda.

Proč se mu říkalo Ferda?

Peroutka v Olympicu hrál téměř třicet let. „Nastoupil k nám v době, kdy dal výpověď Petr Hejduk. Dělali jsme konkurz, na který přišlo asi sedm bubeníků. On a Jirka Zelenka byli jasně nejlepší. Protože šel Zelenka na vojnu, vzali jsme Milana. Úplně ho vidím. Byl to takový strašně tichý, hubený, vyplašený kluk z Radotína, který neznal svět. Během deseti let se z něj stal diametrálně jiný člověk. Přibral, pořád žvanil a znal už celý svět,“ zavzpomínal s úsměvem.

Milan Peroutka měl přezdívku Ferda, kterou mu vymyslel právě Janda. „Když k nám přišel, řekl jsem mu: ,Ty nebudeš Milan Peroutka, ty budeš Ferdinand Peroutka, jako ten spisovatel, ředitel Svobodné Evropy. To bude ty komunisty strašně štvát!‘“ Každému jsem ho pak s radostí představoval. Milanovi se ta přezdívka také líbila a musím říct, že se chytla. Ale když se představoval on, tak vždycky jen jako Milan,“ prozradil Petr Janda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalista David Limberský bydlí v domě plném luxusu. Fitness, bazén i pivní sklípek se saunou. Nahlédněte do jeho království

Tagy: