Poslední hodiny před smrtí Radima Uzla: Nemohl jíst a jenom spal. Lékaři ho nechali odejít

Radim Uzel zemřel ve věku 82 let.

Zemřel sexuolog Radim Uzel

Koncem března se Radim Uzel nechal slyšet, že mu zbývá méně než rok života. A bohužel se nespletl. Uznávaný sexuolog naposledy vydechl v pondělí ráno v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Tamní zdroj deníku Blesk popsal, jaké byly jeho poslední hodiny před smrtí.

Známý český sexuolog Uzel se se zdravotními problémy potýkal už od roku 2020. Nejprve prodělal těžký covid, o rok později si od lékařů vyslechl zdrcující diagnózu. „Šlo o spojení rakoviny slinivky a žaludku,“ prozradil deníku Blesk dobře informovaný zdroj.

Posledních několik měsíců proto uznávaný sexuolog téměř nic nejedl. „Říkal nám, že mu jídlo nechutná. A to vlastně od covidu, který prodělal. Dostával umělou výživu,“ popsal zdroj, který měl k Uzlovi velmi blízko. „Už nic nejedl, byl vyživovaný sondou a infuzemi, polykat a trávit už rozhodně nemohl, vzhledem k diagnóze a nemoci,“ doplnil.

Ještě v první polovině března se přitom Uzel objevil na udělování státních vyznamenání na Pražském hradě. Už tehdy byl velmi pohublý, přesto se zdálo, že s nemocí statečně bojuje. Později ještě stihl natočit reklamu a poskytl také rozhovor televizi Prima. Svou upřímností tehdy mnohé překvapil.

„Kolik mám času? Jako doktor to dokážu malinko odhadnout. Řekl bych, že do roka a do dne. Co naděláte,“ prohlásil Uzel otevřeně v rozhovoru pro ShowTime. „Kdykoliv přijdu k doktorovi, tak mi povídá: ,Nemám pro vás dobré zprávy.‘ Od doktora samozřejmě takové informace nerad slyším. Ta nemoc opravdu pokračuje,“ svěřil se v březnu sexuolog.

Lékaři ho nechali odejít

Nelehkou situaci se přesto snažil brát s optimismem sobě vlastním. „I vědecky je prokázáno, že optimismus život trochu prodlouží. Kdybych to zabalil a řekl, že už mě to nebaví a už tu nechci být, tak to je konec,“ měl jasno sexuolog.

Jeho stav se postupně zhoršoval a poslední měsíc svého života strávil na interně. Nebyl prý na žádných přístrojích, lékaři mu podávali jen léky proti bolesti. „On víceméně hlavně spal, protože byl pod anestetiky a morfiem. Žádná operace by mu už nepomohla, a tak ho nechali odejít,“ prozradil deníku Blesk zdroj z motolské nemocnice. „Věděl, že se konec blíží. Byl smířený, tušil, že má už jen pár hodin. Byl vzdělaný a věděl, co přijde,“ doplnil smutně.

Krátce po své smrti byl uznávaný odborník převezen na patologii, nebyla ani nařízena pitva. „V jeho věku už nebyla nutná. Diagnóza byla jasná, nebyl tedy důvod k pitvě,“ uzavřel zdroj.

Tagy: