Poslední rozloučení s Jakubiskem bude na monumentálním místě. Dorazí i exprezident

S legendárním režisérem Jurajem Jakubiskem, který zemřel v pátek 24. února, se rodina a jeho příznivci rozloučí na výsostném místě. Mše se uskuteční v pražské katedrále svatého Víta v sobotu 4. března od 13 hodin. Podle deníku Aha! se očekává velká účast. Dorazit by měli nejen jeho věrní diváci, ale také kolegové z řad slovenských i českých umělců.

Chybět by neměl podle deníku Aha! ani Jakubiskův rodinný přítel Václav Klaus. „Velký člověk, úžasný filmař a dobrý přítel,“ řekl na účet zesnulého kamaráda někdejší prezident. Sám je přitom jeho věrným fanouškem. „Byl filmovým kouzelníkem,“ sdělil Klaus a připomněl, že o něj obětavě pečovala manželka Deana Jakubisková, a to zejména v posledních deseti letech od transplantace srdce, ke které se před rokem přidala ještě rakovina jazyka.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt režiséra Jakubiska oplakala i sexbomba z 60. let. Jejich tajné schůzky kryla Kubišová

Prezident Miloš Zeman se posledního rozloučení s Jakubiskem zúčastnit nemůže. „Pan prezident pošle věnec se stuhou prezidenta republiky,“ komentoval pro deník Aha! jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Mši bude celebrovat kardinál Dominik Duka.

S rakovinou se slavný režisér potýkal od konce roku 2021. Jen pár dní před smrtí byl na kontrolním vyšetření a nic nenasvědčovalo tomu, že by se jeho zdravotní stav zhoršoval. „Byli jsme s Jurajem před týdnem na kontrole a dostali ohledně rakoviny dobré zprávy. Jeho zdravotní stav se zlepšoval, přesto nás Jurajko v pátek opustil,“ svěřila se Jakubisková deníku Blesk. Legendární režisér zemřel v pátek 24. února. Skonal během převozu sanitkou do IKEM poté, co se doma necítil dobře.

Velkolepé rozloučení v katedrále svatého Víta se před čtyřmi roky uskutečnilo také na počest zpěváka Karla Gotta. Liturgického obřadu, který vedl kardinál Duka a trval hodinu a půl, se zúčastnily vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostů. Mezi nimi byl prezident Zeman s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou, expremiér Andrej Babiš, Gottovi přátelé, spolupracovníci, zpěváci, herci, sportovci a další osobnosti veřejného života. Zpěvák zemřel v kruhu své rodiny po těžké nemoci 1. října, bylo mu 80 let.

Tagy: