Harry se v novém dokumentu opět obul do své rodiny. Dělá chybu, neví, co chce, říká Svoboda

Princ Harry představil nový dokument na Netflixu.

Nový dokument prince Harryho se soustředí hlavně na sportovní událost Invictus Games, přesto si neodpustil rýpnutí do královské rodiny, od které se mu prý nedostalo dostatečné podpory po jeho návratu z Afghánistánu. Podle bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody se jedná zejména o marketingový tah, ale i o projev slabosti. Totéž si myslí i historik Martin Kovář. Jak uvedl pro CNN Prima NEWS, vévoda ze Sussexu si díky tomu snadno přišel na desítky milionů dolarů.

Princ Harry si znovu rýpnul do královské rodiny. Tentokrát tak učinil prostřednictvím pětidílného dokumentu s názvem Nezlomná srce, který mapuje osud šesti zraněných vojáků a jejich účast v celosvětové sportovní soutěži, kterou pro ně vévoda ze Sussexu založil.

ČTĚTE TAKÉ: Rozvod Harryho s Meghan? Něco je v nepořádku, princovi chybí královská rodina, říká Kovář

Harry mezi vojáky v Afghánistánu prožil část svého života. Nyní promluvil o traumatech, která si z té doby přivezl. V dokumentu řekl, že měl nedostatek podpory.

Pouhý marketingový tah?

Harry se svou ženou Meghan si díky dokumentu připočetli do rodinného rozpočtu přibližně 80 milionů dolarů (1,7 miliardy korun). „Je to marketingový tah, aby to bylo zajímavé. Zároveň je to projev slabosti, protože on rodinu opustil. Místo návratu se zatvrzuje v pozici kritika. Četl jsem, že se chce vrátit k rodině, ale nemůže se chtít vrátit a zároveň je kritizovat. Neví přesně, co chce,“ řekl pro CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

O novém dokumentu promluvil také odborník na britskou královskou rodinu Martin Kovář. I podle něj se jedná o marketingový tah, kterým se princ snaží upoutat pozornost. „Je tam hluboké trauma, 12 let je křehký věk. Smrt matky a k tomu veškerá mediální smršť ho poznamenala. Je viditelně jinak mentálně nastavený než jeho bratr a emocionálně je spíše po mamince. Musí myslet na živobytí a tohle jsou fantasticky snadno a rychle vydělané velké peníze. Ano, je to marketingový tah, upoutal pozornost tématem k věci, která má být úplně o něčem jiném. Královská rodina vždycky zajímá. Důsledky jsou takové, že sblížení s rodinou, zdá se, nepřipadá v úvahu. Nedivme se Williamovi ani Karlovi,“ myslí si historik.

Dodal, že pokud se chce Harry vrátit ke královské rodině, musí udělat nějaké ústupky. „Signály, které princ vysílá, jsou všechno, jenom ne vstřícné,“ doplnil.

Svoboda: Princ dělá chybu

Svoboda zdůraznil, že vévoda ze Sussexu se vydal špatnou cestou. „Princ Harry to dělá chybně, ještě bude žít řadu let a tento příběh se okouká. Ale instituce, která funguje celá staletí, se neokouká. Královská rodina bude středem zájmu napořád,“ vysvětlil.

„Měl by se podívat na své příbuzné, na bývalého krále a svého prastrýce, jak dopadl nakonec jako zahořklý člověk, protože po letech už přestal všechny zajímat. Podle mě se to stejné stane Harrymu. Udržet tuto pozornost se mu podaří pár let, ale co bude dělat za deset až patnáct let? Sám tuší, že to nedělá dobře, a asi neví, co s tím. Strategii volí chybně,“ dodal bývalý ministr.

Tagy: