Otec tyran, drogy a nekonečná sláva: Jak šel čas se světem milovaným Kevinem ze Sám doma

Macaulay Culkin, který se proslavil rolí Kevina McCallistera ve filmu Sám doma, je jedním z nejznámějších dětských herců v historii kinematografie. Jeho cesta od slávy po období plné drog, následný návrat k herectví a role milujícího otce dvou chlapců fascinuje celý svět.

Culkin se narodil 26. srpna 1980 v New Yorku. Vyrůstal v chudobě, sdílel jeden pokoj v maličkém bytě se svými šesti sourozenci. Již od raného dětství bylo znát, že má chlapec talent pro herectví. Od čtyř let se objevoval v televizních reklamách a vystupoval na divadelních prknech.

ČTĚTE TAKÉ: Druhé Vánoce bez Mekyho. Žbirková prozradila, jak obvykle slavili svátky a co má v plánu letos

Průlom přišel s filmem Sám doma v roce 1990, který se stal jedním z nejvýdělečnějších snímků v historii kinematografie. Celosvětově vydělal 476 milionů dolarů. Film se desítky let neodmyslitelně pojí s obdobím Vánoc a každý rok ho s radostí sleduje ohromné množství diváků. Culkin, kterému bylo v době natáčení teprve deset let, se díky své roli stal nejmladším hercem nominovaným na Zlatý glóbus. Postava Kevina McCallistera si získala takovou oblibu, že se film dočkal ještě dvou pokračování. V roce 1992 byl uveden Sám doma 2: Ztracen v New Yorku a v roce 1994 Sám doma a bohatý, který už na původní dva snímky přímo nenavazoval.

Macaulay Culkin si v dětských letech zahrál v několika dalších snímcích a zazářil i ve videoklipu k písní Black Or White zpěváka Michaela Jacksona, se kterým se přátelil.

Problémové dětství

Ačkoli se Culkinův náhlý úspěch zdál jako splněný sen, později přiznal, že se svou nově nabytou slávou bojoval a začal se pod obrovským tlakem, který s tím přišel, hroutit, uvedl britský deník Daily Mail.

Jeho otec Kit Culkin, který byl zároveň chlapcovým manažerem, ho začal fyzicky i psychicky týrat a nutil ho zůstávat celé hodiny vzhůru, aby se učil repliky, i když byl jeho syn vyčerpaný. Dokonce vyhrožoval fyzickým násilím, pokud na natáčení něco zkazí.

Macaulay Culkin na veřejnosti působil jako šťastné dítě, ale v zákulisí zoufale toužil po pauze. Jeho otec před ním dokonce tajil výdělky, přičemž si velkou část zisků vzal pro sebe. „Otec přede mnou schovával noviny, abych si o sobě nečetl a nedozvěděl se, kolik vydělávám,“ řekl herec podle webu v jednom z interview.

Konec herectví

Dětství tedy pro Culkina nebylo růžové. Rozchod rodičů v roce 1994 vedl ke sporu o opatrovnictví. Matka Patricia Brentrup dostala syna do plné péče.

V roce 2018 během rozhovoru s Marcem Maronem Culkin popsal, z čeho podle něj pramenila otcova agrese. Prý žárlil. V pouhých deseti letech se Culkinovi mladšímu totiž podařilo dosáhnout všeho, o čem jeho otec vždy snil. Spory pak přispěly k tomu, že se Macaulay Culkin rozhodl dát si po natočení filmu Sám doma a bohatý na nějaký čas pauzu od herectví, po které toužil delší dobu. „Končím, lidi, doufám, že jste si všichni vydělali dost peněz, protože ode mě už nic dalšího nepřijde,“ řekl tehdy své rodině.

Culkin začal také tvrdě usilovat o kontrolu nad svými financemi. V pouhých patnácti letech zažaloval své rodiče, aby je zbavil funkce zákonných zástupců, protože měli moc nad 17 miliony dolarů, jež si svým talentem vydělal. Soudní spor vyhrál a konečně získal přístup ke svému majetku, informoval magazín People.

Stáhl se pak ze záře reflektorů a na veřejnosti se objevoval jen zřídka. Zmítal se v situacích spojených s drogami, a přestože závislost popíral, veřejná svědectví vypovídala o něčem jiném, uvedl web The News International.

V roce 2004 byl tehdy čtyřiadvacetiletý Macaulay zatčen poté, co byl policií přistižen, jak ve svém autě převáží marihuanu a regulovanou látku bez lékařského předpisu. A kolující zvěsti o zneužívání drog nabíraly na síle i dál. Objevily se například fotografie, na nichž herec vypadal během veřejné vycházky v roce 2012 vyhuble. V rozhovoru pro časopis Esquire pak v roce 2021 Culkin přiznal rekreační užívání drog. „Mám je rád. Jsou jako staří přátelé. Ale někdy člověk ze svých přátel vyroste,“ citoval server Yahoo News hercova slova. Culkin ale zdůraznil, že nikdy nepotřeboval odbornou pomoc, tedy nastoupit na odvykačku.

Milující otec

Později Culkin, který letos v srpnu oslavil třiačtyřicáté narozeniny, začal svou transformaci. Odmítl se nechat definovat svou dětskou slávou a začal se věnovat vlastním zájmům a projektům. Po delší pauze se vrátil k herectví. Hrál v alternativních filmech, vystupoval v divadle a dokonce byl členem hudební skupiny The Pizza Underground.

Mezi lety 2002 až 2011 tajně randil s herečkou Milou Kunisovou. V roce 2017 se začal vídat s někdejší dětskou hvězdou Brendou Songovou. V roce 2021 pár přivítal na svět prvního syna Dakotu. O rok později oznámili zásnuby. Letos v březnu pak Culkinův bratr Kieran potvrdil, že se snoubencům narodil druhý syn Carson. Děti se snaží nemedializovat a přiživovat na tom svou slávu. Oba chlapce ukázali světu poprvé na začátku prosince při ceremonii, kdy Culkin získal hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trávníček se vrátil na zámek z Popelky. Vzpomínal na tuhý mráz i sníh z polystyrenu

Tagy: