Nejdřív „urážka“ od Karla III., pak řeč o stresu a smutku. Harry odjel hledat klid do Afriky

Princ Harry se po odletu z Velké Británie opět setkal s manželkou Meghan Markleovou a v Nigérii pronesl projev o duševním zdraví. „Stres a smutek jsou běžnou lidskou reakcí vycházející z prožité zkušenosti,“ řekl několik hodin poté, co jeho otec král Karel III. kvůli nabitému programu odmítl možnost rodinného setkání.

Princ Harry se s manželkou Meghan vydal do Nigérie propagovat desátý ročník Invictus Games – charitativní sportovní akci, kterou vévoda ze Sussexu v roce 2014 spoluzakládal. A v africké zemi pronesl první veřejný projev od momentu, kdy se s ním král Karel III. odmítl setkat, napsal deník Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate porušila tradici. Narozeninovou fotku Charlotte zveřejnila proti zvyklostem

Tématem řeči bylo duševní zdraví. „Na řadě míst světa zůstává stigmatem. Mnoho lidí o něm nechce mluvit, protože je neviditelné – je ve vaší mysli a ostatní ho nevidí,“ citoval magazín People princova slova, jež zazněla během návštěvy jedné ze škol v hlavním městě Abuji.

Meghan stála po jeho boku, usmívala se a přikyvovala. „Duševní zdraví je něco, čím si nejsme úplně jisti. Ale hádejte... každý člověk v této místnosti ho má,“ pokračoval vévoda ze Sussexu. „Musíte se nejprve postarat sami o sebe, abyste pak mohli pomáhat druhým,“ poradil.

„Není ostuda si přiznat, že máte špatný den. Pokud jste se probudili smutní, ze školy odešli vystresovaní, v rodině ztratili někoho blízkého a myslíte si, že všechny tyto strasti nejsou vhodným tématem pro konverzaci, tak my jsme tu dnes proto, abychom vám řekli, že jsou,“ zdůraznil princ. „Všechno to je běžnou součástí života. Stres a smutek jsou běžnou lidskou reakcí vycházející z prožité zkušenosti,“ vysvětlil Harry a dodal, že problémy mohou potkat kohokoli a kdykoli.

Během 72hodinové návštěvy Nigérie mají Harry a Meghan v plánu navštívit také tamní vojenské velitelství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel III. byl otevřený, Kate vyvolala negaci. Expertka zhodnotila přístup královské rodiny

Tagy: