Raper Raego o drsné šikaně: Po cestě do školy jsem zvracel. Pomohla až platonická láska

Zpěvák Raego byl hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

POVÍDEJ (35)

Raper Raego, vlastním jménem Ladislav Pham, v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznal, že byl v dětství hodně šikanován. Od svých spolužáků se totiž lišil. Měl jinou barvu pleti, trpěl nadváhou a na oblíbenosti mu nepřidávalo ani výrazné akné. Jak sám Raego říká, zachránila ho až platonická láska, kterou poznal v USA.

Zpěvák Raego pochází ze smíšené rodiny – maminka je Češka, tatínek přijel z Vietnamu. „Stávalo se, že jsem dostával od spolužáků pěstí nebo mi podkopávali nohy. Tenkrát jsem byl možná jeden ze tří kluků, kteří byli na naší škole odlišní. Ten rozdíl byl velice markantní,“ vzpomínal v pořadu Povídej Raego.

„Dlouho jsem se hledal a nevěděl, ke komu patřím,“ doplnil hudebník s tím, že měl problém zapadnout jak do vietnamské komunity, tak do té české. „Jezdil jsem vypomáhat rodičům do Sapy (vietnamská tržnice v Praze, pozn. red.) a věděl jsem, že se s Vietnamci nedokážu domluvit, protože jsem neznal jejich jazyk. Zároveň jsem ale nezapadal ani mezi české děti. Měl jsem velkou krizi identity, kterou jsem řešil tak, že jsem hodně jedl,“ vylíčil Raego, proč v dětství přibral na váze.

„Byl jsem silnější, a tím se stupňovala i šikana. Stal se z toho začarovaný kruh, ze kterého bylo hrozně těžké vystoupit. V nejtěžších chvílích jsem opravdu přemýšlel, jestli má pro mě život vůbec cenu a jestli v budoucnu něco dokážu. Protože když má člověk nadváhu, tak se ani nepovažuje za muže,“ přiznal Raego a doplnil, že tehdy vážil asi 130 kilogramů. Kromě nadváhy a barvy pleti ho navíc trápilo i silné akné.

Je zázrak, že jsem to vydržel

Jeho spolužáci se k němu prý chovali tak drsně, že s nimi odmítal jezdit autobusem a raději chodil do školy pěšky. „Jednou jsme měli ve škole takovou hru. Seděl jsem ve druhé lavici a kluci pobíhali kolem a píchali do mě kružítkem a protože jsem byl silný, nemohl jsem se otočit. Snažil jsem se bránit, ale později jsem zjistil, že se ta skupina ještě víc semkne a zhorší se to. Namáčeli mi boty nebo je házeli pryč, ničili mi věci a třeba penál jsem měl hozený v koši. Každý den jsem chodil do školy s tím, že jsem po cestě zvracel. Je zázrak, že jsem to vydržel,“ přiznal Raego.

Do 16 let prý věřil tomu, že je chyba v něm. „Myslel jsem, že jsem se špatně narodil. Bral jsem dokonce mamce make-up a snažil se mít světlejší pleť,“ uvedl.

Nad vodou ho podle jeho slov držela myšlenka, že jednou bude mít přítelkyni, která ho bude mít ráda. „Bylo to pro mě naprosto nemyslitelné. Byl to sen, který se nakonec proměnil. Když jsem v 16 letech odjel do Ameriky, platonicky jsem se zamiloval a rozhodl se, že se svým životem něco udělám. Začal jsem cvičit a změnil životosprávu. Také jsem si nahrával na diktafon kazety, na které jsem si pro sebe do budoucna namlouval, jak to bude vypadat, až budeme spolu,“ dodal 34letý zpěvák, který má na kontě desítky úspěšných písniček a v roce 2021 získal bronzového slavíka.

Celý rozhovor si poslechněte v úvodním videu nebo jako podcast.

Tagy: