Rozhodnuto. Soud dal za pravdu Deppovi, Heardová musí zaplatit stovky milionů

Soudní pře Johnnyho Deppa a Amber Heardové je u konce.

Depp vyhrál soud

Šest týdnů sledovala veřejnost soudní proces mezi herci Johnnym Deppem a Amber Heardovou. Exmanželé se obviňovali ze vzájemného fyzického i psychického násilí, navíc požadovali astronomické odškodné. Čekání na verdikt nyní po čtrnácti hodinách jednání poroty skončilo. Jednomyslně rozhodla ve prospěch Deppa. Heardová se dopustila pomluvy a soud jí uložil zaplatit odškodné ve výši 10,35 milionu dolarů (v přepočtu asi 240 milionů korun). Platit však bude i Deppova strana, herec tak po odečtení získá 8,35 milionu dolarů (necelých 200 milionů korun).

Porota částečně uznala žalobu Heardové na Deppa. Za tvrzení jeho právníka o jejích obviněních uložila herci vyplatit odškodné dva miliony dolarů, tedy zhruba 46,5 milionů korun. U soudu byla fyzicky přítomná pouze herečka. Depp, vzhledem k dříve naplánovaným pracovním závazkům, vynesení rozsudku sledoval z Velké Británie.

Deppovi porota přiznala 10 milionů dolarů jako náhradu škody a pět milionů dolarů jako trestní odškodnění. Heardové přiznala dva miliony dolarů jako náhradu škody a žádné peníze za trestní odškodnění. Trestní odškodnění je však ve státě Virginie omezeno částkou 350 000 dolarů, takže soudce snížil přiznané trestní odškodnění na tuto částku. Heardová tak celkově Deppovi zaplatí 10,35 milionů dolarů.

Agentura AP vysvětluje, že Depp potřeboval pro úspěch přesvědčit porotu nejen o tom, že nikdy Heardovou nenapadl, ale také o tom, že Heardová článek z roku 2018 publikovala s nekalými úmysly a že tím poškodila jeho pověst.

„Po šesti letech mi porota vrátila život,“ reagoval na verdikt Depp ve svém prohlášení. Heardová naopak smutnila. „Jsem zdrcená z toho, že ani ta spousta důkazů nestačila na to postavit se neúměrné moci, vlivu a postavení mého exmanžela, uvedla.

U budovy soudu se během procesu tvořily davy převážně Deppových fanoušků. Desítky jich dorazily i ve středu, přičemž po oznámení verdiktu začaly skandovat „Johnny, Johnny“.

Depp svou exmanželku žaloval kvůli úvodníku v listu The Washington Post, v němž se Heardová označila za oběť domácího násilí, jméno svého exmanžela však přímo nezmínila. Depp tvrdil, že kvůli článku přišel o štědře placené role a utrpěla jeho pověst. Tu si prý snažil soudním sporem napravit.

Herečku, kterou si diváci mohou pamatovat ze snímku Aquaman, tak Depp zažaloval a požadoval odškodné ve výši 50 milionů dolarů (v přepočtu asi 1,15 miliardy korun). Heardová podala protižalobu a po svém exmanželovi chtěla dvojnásobek. V pátek na konci soudního líčení oba zdůraznili, že jim ve sporu nejde o peníze, ale o očištění jména.

Samotný soudní proces přinesl řadu šokujících tvrzení, stejně jako nahrávek z doby, kdy dvojice tvořila pár. Skrze televizní obrazovky mohli fanoušci v přímém přenosu sledovat emotivní výpovědi Heardové, která tvrdila, že ji americký herec znásilnil lahví od alkoholu. Dále ji prý Depp fyzicky či slovně nejméně desetkrát napadl, přičemž byl často opilý a pod vlivem drog.

„Hledal ve mně kokain“

Drogy měl údajně hledat i v jejím těle. „Chytil mě za prsa a dotýkal se mých stehen. Strhal ze mě spodní prádlo. A pak pokračoval a hledal ve mně kokain,“ prohlásila u soudu herečka. Veškerá obvinění však hollywoodská hvězda popírala. Depp naopak zmiňoval, že se sám stal obětí. Heardová jej měla napadat jak fyzicky, tak psychicky.

„Důkazy naprosto jasně poukazují na to, že násilníkem je paní Heardová a že je lhářka,“ řekla při závěrečné řeči Deppova obhájkyně Camille Vasquezová. „O panu Deppovi lhala a vzala na sebe svou životní roli jako veřejná postava reprezentující domácí násilí,“ dodala.

Tagy: